Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG) finansieras till 90 procent av kommunernas medlemsavgifter.
Förbundet vill nu att avgiften höjs med totalt 4,2 miljoner kronor till år 2022.
Pengarna behövs för att täcka löneökningar och andra ökade utgifter, som till exempel driftkostnader.
Tidigare år har detta kunnat bekostas genom olika effektiviseringar och besparingar men nu behövs mer pengar, resonerar förbundet.
– RTÖG har jobbat med att effektivisera sin verksamhet under flera år men signalerade nu att de inte kan göra mycket mer utan att skära ned på den operativa verksamheten, säger Niklas Borg (M), Linköpings kommuns ordförande.
Linnea Jägestedt (M) är ordförande i RTÖG:s direktion, som är förbundets beslutsorgan.
– Vi skrev för att ge en tydlig signal över vad vi ser. Exakt hur vi löser ekonomin återstår att se. Vi har en bra dialog och alla medlemskommuner är överens om att räddningstjänsten är en viktig kärnverksamhet.
Inför 2021 genomfördes den största, enskilda besparingen i förbundets historia. Vi har bland annat skrivit om att antalet räddningsdykare nästan halverats.
På frågan om det inte ger dubbla budskap – att spara kraftigt för att sedan be om mer pengar – svarar Linnea Jägestedt (M) att det är två olika saker och att man måste skilja på budgeten från år till år.
– Det har varit helt rättmätiga besparingskrav som har varit rimliga att genomföra.
På sikt skriver RTÖG att pengar även behövs för att utveckla verksamheten. En hel del har hänt sedan 2010 då förbundet startade.
Linköpings befolkning har ökat med 18 procent. Klimatförändringarna har och kommer att bli mer påtagliga och det säkerhetspolitiska läget försämras.
"Ska förbundet kunna skydda människor, egendom, miljö och andra skyddsvärda intressen i framtidens olyckslandskap krävs ekonomiska förstärkningar", skriver delegationen i den så kallade hemställan.
– Vi kommer att behöva utveckla räddningstjänsten, inte bara behålla den nuvarande nivån, säger Linnea Jägestedt.
Räddningstjänsten ska efter sommaren presentera en mer noggrann analys över vad konsekvenserna blir om förbundet inte får mer i medlemsavgift. Niklas Borg säger att Linköpings kommun behöver se den innan de tar något beslut.
– Men vi ska hitta en lösning där räddningstjänsten inte behöver göra några besparingar för 2022 som påverkar den operativa förmågan.