Efter händelsefattigt år – de boende bjöds på smakresa

I verkligheten är det nollgradigt och snöglopp, i sinnet 26 grader och strålande sol. På tisdagen gjorde ett gäng 70-plussare i Ryd en smakresa till Kongo.

Fariane Insly Saya från Kongo-Brazzaville blev överlycklig när det utbröt spontana applåder från lunchgästerna på Ryds servicehus. "Jag har bara dragit ned lite grann på kryddorna".

Fariane Insly Saya från Kongo-Brazzaville blev överlycklig när det utbröt spontana applåder från lunchgästerna på Ryds servicehus. "Jag har bara dragit ned lite grann på kryddorna".

Foto: Pelle Johansson

Linköping2021-01-19 21:00

Det doftar av annorlunda kryddor och ur högtalarna strömmar musik av Casimir Zoba. Det smackas och hummas. Här och där står republikanen Kongos flagga i grönt, gult och rött. 

Plötsligt ropar Mojtaba Apvandpous "bravo!" och börjar applådera. 

– Turkisk mat är visserligen den godaste i världen, men den här från Kongo var inte dum, säger han entusiastiskt.

Vi är i Attendos matsal på servicehuset i Ryd, ett populärt lunchställe även bland människor som inte har sin lägenhet i huset, men så här i pandemitider är det huvudsakligen de fast boende som äter här.

Gästerna sitter glest och serveringspersonalen har både munskydd och visir.

En bit bort sitter Ulla Boberg.

– Jag måste erkänna att jag är lite förvånad. Jag var orolig att maten skulle vara väldigt kryddstark, men det är den inte. Smakrik, men absolut inte för mycket kryddor. Det här var spännande att smaka.

Intill sitter Maj-Britt Engström och Viola Skoog. De är lika förtjusta.

– Fisken är verkligen god och så gott med sötpotatis till.

– Och banan! En jättebra idé detta.

Mitt emot dem sitter Maralene Swanson från USA som självklart är behjälplig den dagen hennes hemlands mat står på menyn.

Det är Fariane Insly Saya från Kongo-Brazzaville, som komponerat lunchen. Hon är en av 15 fast anställda på servicehuset och hon om någon vet hur man får till kongolesisk mat på svenska. 

– Åh, jag blir så glad att de tycker om det jag lagat, säger hon och sätter samman handflatorna under hakan. Maten i mitt hemland är inte särskilt stark, men lite har jag ändå dragit ned på kryddorna, säger hon.

"Hela världen runt" och att låta smaklökarna resa är ett tema hos servicehuset. I februari bär det av till Bosnien, i mars till Thailand och längre fram till Rumänien och Australien. Vi varje tillfälle spelas musik från landet och alla får ett informationsblad om landets mattraditioner, språk och styrelseskick.

– Vi anställda och de boende här kommer från många olika länder. Efter ett långt och händelsefattigt år vill ta vara på den kulturkompetensen genom att förgylla våra måltider, säger verksamhetschef Ebba Sörenson.

De boende fick sin första dos vaccin tidigt, den 30 december, och på torsdag är det dags för dos nummer två. Kanske är det därför stämningen är extra uppsluppen.

Mot covidskydd, mot våren och mot nya länder. Om inte kroppsligen, så i alla fall via smaklökarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!