Klockan 20.32 i tisdags fick räddningstjänsten larm om att det utbrutit en brand i en lägenhet på Ekholmsvägen. En man i 55-årsåldern fördes till sjukhus. På torsdagen uppgav Region Östergötland att 55-åringen var allvarligt skadad – men läget beskrevs som stabilt.
Räddningstjänsten bekämpade branden och meddelade klockan 21.31 att brandmännen lämnat platsen. Peter Andersson, styrkeledare, uppgav att man kontrollerade platsen noga efter den första branden.
– Efter lägenhetsbranden ventilerades lägenheten ut och man kontrollerade noga med värmekamera att det inte fanns några glödbränder. Men det verkar förstås ändå sannolikt att elden på något sätt spridit sig från lägenheten. Det är förstås väldigt olyckligt.
Klockan 23.49 kom larm om att det åter brann i flerfamiljshuset. Denna gång rörde det sig om en fullt utvecklad brand på vinden. Branden spred sig längs hela taket på trevåningshuset. Även polisen involverades snart i händelsen.
Den fråga som många ställer sig efter det inträffade är om räddningstjänsten lämnade adressen för tidigt efter det första larmet. Jonas Holmgren, operativ chef för Räddningstjänsten Östra Götaland, säger att frågan är för tidigt väckt.
– Vi kan konstatera att vi har haft två larm till den har fastigheten, ett på tisdagskvällen och ett senare under natten mellan tisdagen och onsdagen. Ingen av orsakerna till de här bränderna är i dagsläget kända. Just nu pågår ett undersökningsarbete för att försöka klargöra uppkomst och olycksförlopp.
Var det ett misstag att lämna adressen så snart efter det första larmet?
– Vi kan inte i dag med säkerhet fastslå att det finns ett direkt samband mellan bränderna. Det är det som utredningsarbetet ska visa. Vi gör olika typer av utredningar efter alla våra räddningsinsatser, oavsett om det handlar om bränder eller trafikolyckor. Det gör vi för att klargöra orsaken till olyckan, olycksförloppet och hur insatsen har genomförts, säger Jonas Holmgren och fortsätter:
– Jag lider verkligen med de människor som har blivit utsatta. Men att kommentera de exakta orsakerna bara någon dag senare är helt enkelt för tidigt.
Enligt den operativa chefen kan det ta mellan tre och fyra månader innan utredning är klar.
– Vi tittar på orsaken till olyckan, hur händelseutvecklingen har varit och också hur vår räddningsinsats har genomförts.
Jonas Holmgren säger att det finns en risk för att bränder i en lägenhet sprider sig till vindar.
– Varje lägenhet är i huvudsak uppbyggd av betong och sedan är det ofta en träkonstruktion i vinden. När en fönsterruta går sönder kommer lågor och varma brandgaser ut och kan komma in på vinden. Det finns en problematik kring hur byggnader är konstruerade.
Brandmannen och skyddsombudet Mathias Lagerman tycker att utfallet i branden i Ekholmen är ett bevis på att brandmännen inte får rätt förutsättningar.
– Linköpings personal har allt sämre möjligheter att öva. Vi har inte längre ett eget övningsfält utan får åka till Norrköping en gång per år och öva. Övningsverksamheten är väldigt nedmonterad och nedprioriterad.
Han är noga med att de enskilda brandmännen på plats i Ekholmen inte ska klandras.
– Det här är snarare ett bevis på att vi har ett systemfel, säger han.