Efter beskedet: "Gud vad skönt"

Marwas mamma har fått tingsrättens beslut om ensam vårdnad om sin utvisningshotade flicka – i en månad.

Efter domstolen. Marwa Laaraouat och hennes mamma Ouafae Zaghtour oustar ut efter förhandlingen i Linköping.

Efter domstolen. Marwa Laaraouat och hennes mamma Ouafae Zaghtour oustar ut efter förhandlingen i Linköping.

Foto: Sune Johansson

Linköping2017-02-02 22:00

Linköpings tingsrätt har utsett advokat Ylva Orrenius som Marwas pappas ombud. Hon har nu fram till 3 april på sig att försöka få tag på Marwas pappa för att få ett besked av honom hur han ställer sig i vårdnadsfrågan.

Ingen vet var han befinner sig, inte marockanska myndigheter, inte Marwas mamma Ouafae Zaghtour, inte heller Migrationsverket.

På torsdagen hölls en så kallad muntlig förberedelse i Linköpings tingsrätt. Ouafae har genom sin advokat Baharak Vaziri ansökt om ensam vårdnad om flickan som Migrationsverket beslutat att utvisa.

Svenska myndigheter har gett mamman uppehållstillstånd, men nekat Marwa. Skälen är tre. Hon anses inte ha skyddsbehov. Hon har ingen identitetshandling. Hennes biologiska pappa har inte gett något medgivande till att hon flyttar till Sverige.

Beslutet har upprört många, familjens vänner i Ödeshög har engagerat sig, fallet har omskrivits i media och det har hållits demonstrationer för hennes sak.

Det blev en känslosam tingsrättsförhandling. Ylva Orrenius ville veta om Ouafae kunde hjälpa henne att få tag pappan, men Ouafae berättade uppgivet om sina egna resultatlösa ansträngningar. Hon fick också gråtande redogöra för varför hon lämnat flickan i sina föräldrars vård och själv flyttat till Syrien.

Marwas advokat menade att ett beslut om ensam vårdnad är det bästa för flickan, att pappan inte synts till sedan Marwa var sju månader gammal. Hon hänvisade också till en dom i en marockansk domstol som svenska myndigheter uppenbarligen haft problem med att tolka.

Advokat Baharak Vaziri tolkar den som att Ouafae tilldömts vårdnaden och att föräldrarna skilt sig ovillkorligt, vilket i Marocko skulle betyda att modern förhandlat bort makens försörjningsplikt.

Pappans ombud motsatte sig inte ett interimistiskt beslut om ensam vårdnad, alltså ett tillfälligt beslut. Och detta blev också tingsrättens beslut. Slutgiltigt besked om ensam vårdnad kommer att ges efter att Ylva Orrenius fått en månads möjlighet att söka upp pappan.

– Gud vad skönt, utbrast Baharak Vaziri efter förhandlingen.

– Jag är mycket nöjd med beslutet och att det gått så fort.

Ouafae fick en kram och verkade lättad men mycket trött. Hon fick uppmaningen att med detta beslut i handen be Marockos ambassad om ett identitetsbevis för Marwa.

Själv ska advokaten skicka beslutet till Migrationsverket. Där har man redan beslutat att skjuta upp verkställigheten av utvisningen – på grund av att det inte finns något ordnat mottagande.

Nioåriga Marwa själv var med i Linköping men höll sig utanför tingssalen, för dagen iförd en tröja med texten ”Follow your heart” – kanske just det som många vill att myndigheterna ska göra i detta ärende.

Positivt besked. Advokat Baharak Vaziri ger Marwa  och mamma Ouafae Zaghtour instruktioner efter förhandlingen.
Positivt besked. Advokat Baharak Vaziri ger Marwa och mamma Ouafae Zaghtour instruktioner efter förhandlingen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!