SD vill leda oppositionen: "De bör inte ha den rollen"

Med ett S+M-styre i Linköping vill Sverigedemokraterna ta en ledande roll i oppositionen. "Nej, de bör inte ha den rollen", säger Miljöpartiets gruppledare Maria Moraes.

Maria Moraes (MP) vill inte att Sverigedemokraterna tar en ledande roll i oppositionen vid ett M+S-styre. SD och gruppledaren Chris Dahlqvist anser i sin tur att det är det enda rimliga då partiet, i ett sånt läge, är störst i oppositionen.

Maria Moraes (MP) vill inte att Sverigedemokraterna tar en ledande roll i oppositionen vid ett M+S-styre. SD och gruppledaren Chris Dahlqvist anser i sin tur att det är det enda rimliga då partiet, i ett sånt läge, är störst i oppositionen.

Foto: Hanna Wallfridsson/Victor Bomgren

Linköping2022-10-12 15:37

Under tisdagen meddelade Socialdemokraterna och Moderaterna om ett minst sagt historiskt vägval i Linköping. Efter att flera möjliga majoritets- och minoritetsstyren har skrotats sedan valresultatet tar partierna nu sikte mot att, för första gången någonsin, styra kommunen tillsammans. Linköping skulle bli Sveriges största S- och M-styrda kommun.

Nu är frågan hur oppositionspartierna formerar sig. I dagsläget hamnar såväl Kristdemokraterna och Liberalerna som Miljöpartiet och Vänsterpartiet utanför både kommunstyrelsen och nämnderna. Var för sig har partierna för få mandat. Däremot kan så kallade valtekniska samarbeten göra att samtliga partier, trots allt, tilldelas en plats. Om till exempel Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna skulle slå sig samman blir SD "starkare" och KD får i sin tur rätt till platser.

Sverigedemokraternas gruppledare Chris Dahlqvist anser att hans parti bör ta en ledande roll i oppositionen. Med tolv procent av rösterna och tio mandat i kommunfullmäktige är SD det största partiet i oppositionen – om S och M lyckas att bilda ett styre.

– Då faller ett tungt ansvar på oss att vara en positiv kraft i att lösa den här situationen så bra som det går. Vi kommer att försöka samla en så stark opposition som möjligt och där handlar det om valtekniska samarbeten med andra partier, säger Chris Dahlqvist.

– Jag skulle vilja säga att Moderaterna sviker sina väljare genom att sätta sig i knäet på Socialdemokraterna. Ifall man, innan valet, hade varit tydliga med att det här var ett alternativ så är jag helt övertygad om att de inte hade blivit lika stora som de blev, fortsätter han.

Kan du säga något om eventuella valtekniska samarbeten?

– Vi för diskussioner med andra partier men av respekt för oss själva och övriga kan jag inte kommentera det mer just nu.

Fyra av de nio kommunalrådsposterna i Linköping går till oppositionen. Under den gångna mandatperiod har S innehaft samtliga.

– Rimligtvis bör vi få rätt till de platserna då vi är det största partiet i opposition men sedan känner vi också till flera exempel på när andra partier har gått samman i oheliga allianser för att se till att vi hamnar utanför ett politiskt inflytande. Det är också en faktor för oss att parera nu, säger SD:s gruppledare

Miljöpartiet och gruppledaren Maria Moraes är ett av de partier som kommer att göra vad de kan för att hålla SD borta från inflytande.

– Vi kommer inte under några omständigheter ha en valteknisk samverkan med SD. Om det blir som jag och MP vill kommer de inte att ha några kommunalråds- eller vice ordförandeposter. Jag tycker inte att ett parti som är sprunget ur rasism och nazism hör hemma i de viktigaste rummen i Linköping, säger hon.

MP är öppna för valtekniska samarbeten med alla andra partier i oppositionen. Om diskussioner förs partierna emellan vill Maria Moraes inte kommentera.

– Det största partiet för oss i oppositionen, om det blir ett S+M-styre, är Linköpingslistan. Jag ser att de har en sammankallande roll. SD bör inte ha den rollen, säger Maria Moraes.

Hur ser du på S+M-styret?

– Det är tragiskt. Jag hoppas fortfarande att det inte behöver att bli så. Jag har svårt att se att det blir någon satsning värd namnet på klimat- och miljöområdet till exempel.

Men behöver styret verkligen bli dåligt? S och M ska ju söka breda överenskommelser med andra partier.

– Ja. Så länge Moderaterna får inflytande så kommer det att bli dåligt. Det är min värdering. I de utmaningar som vi står inför i Linköping är den borgerliga konservativa politiken inte rätt väg att gå.

Även Kristdemokraterna kommer att söka valtekniska samarbeten.

– När man är i det här vägskälet och funderar över hur allt ska bli laborerar man inte bara med tänkbara styren utan även med tänkbara valtekniska samverkansformer. Vi började inte med det här igår utan det här pusslet har lagts under en tid, säger gruppledaren Denisé Cassel (KD).

Vänsterpartiet sa nej till en valteknisk samverkan med S+LL+MP.

– Om vi hade sagt ja hade vi stått bredvid i fyra år. I en annan valteknisk samverkan så kan vi ändå ta ordinarie platser. På så sätt ser vi det som att vi har större möjlighet att påverka politiken i Linköping även om det nu blir i opposition, säger gruppledaren Sofia Frithioff.

Pågår det samtal om valteknisk samverkan?

– Vi håller på och kollar på vad som är möjligt. Mer än så kan jag inte säga.

Mer om oppositionen

Om Socialdemokraterna och Moderaterna lyckas att bilda ett gemensamt styre blir Sverigedemokraterna kommunens största oppositionsparti. Samtidigt betyder inte detta att SD automatiskt får rätt till oppositionens kommunalrådsposter. Genom så kallade valtekniska samarbeten kan andra partier i oppositionen snuva SD på posterna. Övriga partier i oppositionen är Linköpingslistan, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!