Efter lång utredning – snart väcks åtal för mordförsök

I åtta månader har den 22-årige mannen suttit häktad. Men nu är utredningen klar och inom kort kommer han att åtalas för mordförsök.

Kammaråklagare Britt-Louise Viklund leder förundersökningen om mordförsöket vid Linköping arena.

Kammaråklagare Britt-Louise Viklund leder förundersökningen om mordförsöket vid Linköping arena.

Foto: Julia Djerf/Läsarbild

Linköping2022-07-28 17:00

Det var strax efter klockan 18.00 den 3 november förra året som polisen fick larm om att det utbrutit skottlossning inne på den hotelldel som är belägen i Linköping arena i Stångebro. När polisen kom till platsen hittades en skottskadad 17-årig pojke. 

– Den skottskadade tonåringen befann sig då utomhus. Han var skjuten i huvudet, sade lokalpolisområdeschef, Ann-Christine Rehnström. 

17-åringen fördes i ambulans till Universitetssjukhuset, där han har vårdats för allvarliga skador. 

Polisen fick tämligen omgående upp spår – bland annat bilder från övervakningskameror – som gjorde att en 22-årig man kom att misstänkas för dådet. Efter beslut av åklagare anhölls mannen i sin frånvaro som misstänkt för mordförsök. Han lyckades dock hålla sig undan i flera veckor. En 20-årig kvinna har i det sammanhanget varit misstänkt för skyddande av brottsling, men utredningen mot henne har lagts ned.

Först den 22 november kunde polisen frihetsberöva 22-åringen och han häktades senare för mordförsök. Utredningen mot mannen har dragit ut på tiden, men inom kort räknar kammaråklagare Britt-Louise Viklund med att åtala honom vid Linköpings tingsrätt. 

– Jag kommer att väcka åtal inom de närmaste dagarna. Förundersökningen omfattar cirka 1 500 sidor. Det har hållits många förhör, säger Britt-Louise Viklund. 

Åklagaren säger att 22-åringen fortfarande nekar till brottet. 

– Om han inte hade nekat hade utredningen naturligtvis inte tagit så här lång tid. 

Frivården har gjort en personutredning som visar att 22-åringen förekommer i belastningsregistret under fem avsnitt mellan 2018 och 2020. Han har bland annat dömts för ringa narkotikabrott och hot mot tjänsteman. Polisen har även uppgivit för Frivården att 22-åringen har visat intresse för en kriminell livsstil. Enligt polisen ingår mannen i en kriminell gruppering med bas i Skäggetorp. Kontroller som polisen har gjort visar att 22-åringen har umgåtts med personer i den kriminella grupperingen.

Mordförsöket den 3 november i fjol skedde under en period när gängkriget i Linköping rasade som värst och det redan skett flera skjutningar och mord i Linköping. Mellan april förra året och januari i år skedde minst 14 skjutningar i Linköping – varav sex med dödlig utgång. Inget av morden har ännu så länge klarats upp. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!