Edlund: Höga priser är inte vårt fel

Höga byggpriser beror på den överhettade marknaden, inte på att kommunen ställer krav i upphandlingar. Det anser kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Linköpings kommun har stora investeringar framför sig och de höga byggkostnaderna bekymrar kommunalrådet Kristina Edlund (S).

Linköpings kommun har stora investeringar framför sig och de höga byggkostnaderna bekymrar kommunalrådet Kristina Edlund (S).

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/Peter Jigerström

Linköping2017-02-02 10:30

Kristina Edlund reagerade med förvåning på vår artikel där Cecilia Johansson, vd för Sveriges Byggindustrier i Linköping, hävdade att byggmarknaden inte är överhettad. Att kommunala bolag har svårt att få in anbud beror mer på deras krångliga krav, menade Johansson, till exempel att entreprenörerna måste anställa personer som står långt från arbetsmarknaden.

– För det första blir jag förvånad över att Svensk Byggindustri inte anser att marknaden är överhettad. Det är verkligen inte den bild jag får när jag tittar på konjunkturkurvor eller när jag träffar entreprenörer som har fulla orderböcker fram till 2018, säger Edlund.

Enligt Kristina Edlund har byggkostnaderna gått upp kraftigt i hela Sverige.

– Det är inte ett specifikt Linköpingsproblem. Att skylla kostnadsökningar på våra särkrav är oseriöst. Om vi tittar på Lejonfastigheter så har de ställt krav på att anställa en lärling på ett enda projekt, en förskola i Skäggetorp.

Kristina Edlund vill att de kommunala bolagen fortsätter att ställa sociala krav i sina upphandlingar.

– Till exempel för att ge människor med byggbakgrund från andra länder chansen. Det tror jag att byggbranschen också tjänar på och jag träffar många entreprenörer som är positiva till att vi ställer de här kraven.

Kostnadsökningarna i byggsektorn är ett problem för Linköping som har stora investeringar framför sig.

– Vi ska bygga simhall, skolor, förskolor och äldreboenden. Det handlar om investeringar på 35–40 miljarder på tio år, säger Kristina Edlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!