Edlund medger brister – men vill ha mer kommunal vård

Det finns brister i den äldreomsorg som kommunen redan driver, medger Kristina Edlund (S), ny ordförande för kommunstyrelsen. Men Socialdemokraterna vill ändå att kommunen ska sköta mer av vården av Linköpings äldre.

Kristina Edlund (S) framhåller att många äldreboenden i kommunal regi fungerar mycket bra, men medger att det också finns brister.

Kristina Edlund (S) framhåller att många äldreboenden i kommunal regi fungerar mycket bra, men medger att det också finns brister.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-12-06 05:00

Socialdemokraterna i Linköping gick till val på löftet att all hemtjänst i fortsättningen ska skötas av kommunen.

Så blev det inte. I uppgörelsen med Moderaterna som ledde till nuvarande S+M-styre tvingades man backa.

I förhandlingar med M blev man dock överens om att all korttidsvård ska tas över av kommunen. Och Socialdemokraternas tanke om att kommunen framöver bör sköta mer av äldreomsorgen lever fortsatt.

– Vi vill se en majoritet av äldreomsorgen i kommunal regi, säger Kristina Edlund.

Varför vill ni ha mer äldrevård kommunal?

– Vi vill kunna behålla kompetens och utveckla våra medarbetare.

Edlund framhåller också att kommunen ändå alltid har det yttersta ansvaret för äldreomsorgen: Om ett privat företag som utför vård av äldre lägger ned, måste kommunen direkt vara redo att ta över.

undefined
Niklas Borg (M) och Kristina Edlund (S) med respektive partier blev överens om att all korttidsvård av äldre ska skötas av kommunen. Ett steg i rätt riktning enligt S.
undefined
Åleryd är ett stort kommunalt äldreboende med 14 avdelningar. En genomlysning pågår nu av hela verksamheten.

Det stora kommunala äldreboendet Åleryd fungerar uppenbart inte som det ska; en genomlysning av hela Åleryd med 14 avdelningar pågår nu och i vår intervju vittnar anställda om att det är omöjligt att räcka till för att vårda gamla och samtidigt ständigt handleda nya vikarier, på scheman som tröttar ut personal.

Om kommunen inte får ordning på den äldreomsorg som ni redan har, varför tänker ni att det blir bättre om ni tar över mera?

– Det är en fantastisk omsorg som bedrivs på många olika enheter i Linköping. Men det finns brister även inom kommunal verksamhet och det kan vi inte acceptera, säger Kristina Edlund.

På frågan hur kommunen tänker sig att åtgärda bristerna, nämner Edlund att man vill öka grundbemanningen och öka svenskkunskaperna hos personalen. Edlund säger att hon känner igen det som Inger och Lena, anställda vid Åleryd, berättar om svårigheter med vikarier som inte behärskar svenska.

– Anhöriga pratar med mig när jag är ute, många tar upp oron över att en del personal inte har den språknivå som man kan förvänta sig, säger Kristina Edlund.

Under hösten gick fyra hemtjänstområden upp i krisläge på grund av personalbrist.

Hur ska ni göra för att öka grundbemanningen? Ni har svårt att rekrytera?

– I grund och botten behöver vi titta på lönenivåer. Och om vi ska få nästa generation som kommer ut på arbetsmarknaden att vilja jobba i kommunen, då måste vi ta bort scheman med delade turer, säger Kristina Edlund.

Kommunal vård kan öka

När Socialdemokraterna senast var med och styrde Linköping 2014-2018, gick kommunen från att driva cirka 20 procent av äldreomsorgen i kommunal regi, till 50 procent.

I den nya uppgörelsen med Moderaterna har S nu kommit överens om att vartannat nytt äldreboende som byggs ska skötas av kommunen. Privata företag som driver äldreomsorg men som inte uppfyller kvalitetskrav i avtalet kan i sista änden bli av med sitt uppdrag och kommunen tar över boendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!