Edens lustgård hjälper människor till arbete

Edens lustgård finns i en jordisk version. Där växer och frodas såväl grödor som människor. Nu finns siffror på hur den fyraåriga satsningen Drivbänk har lyckats.

I Drivbänks öppna trädgård kan man ta sig en doftrik och färgglad sensommarpromenad.

I Drivbänks öppna trädgård kan man ta sig en doftrik och färgglad sensommarpromenad.

Foto: Carina Glenning

Linköping2020-09-10 20:00
undefined
I Drivbänks öppna trädgård kan man ta sig en doftrik och färgglad sensommarpromenad.

Blomsterprakten och artrikedomen i Vreta Klusters Drivbänk tar andan ur mig. För fyra år sedan bestod de nu odlade 8 000 kvadratmetrarna av en stubbåker. I dag är det ett paradis för odlingsvänner, grönsaksälskare och för alla som bara vill se vilka stordåd människa och Moder jord tillsammans kan begå.

Här finns i princip alla blommor, grönsaker, bärbuskar, häckar och parkträd som överhuvud taget går att odla på våra breddgrader. Här finns en blomsterpark, frilandsodling och ett stort växthus. Sammantaget bjuds besökaren på en doftrik promenad fylld av ögongodis i den öppna trädgården.

undefined
"Det är härligt här. Min dröm är att få jobb på en handelsträdgård eller i ett växthus", säger Mohammad Rezasafari från Afghanistan, som varit på Drivbänk i två månader och här skördat röd- och gulbetor.

200 deltagare har under projektets fyra säsonger här fått öva sig på plantering, ansning, grusgångsskötsel, häckklippning, beskärning, gödsling, gallring, ogräsrensning ... ja allt som hör till odlarens lott.

– Men Drivbänk handlar om mycket mer, säger mentorn och pedagogiska stödet Camilla Oscarsson, som gör en individuell plan för alla deltagare, som på köpet får träning i både språket och det sociala livet.

– Vi är noga med att se till vad personen kan och inte vad den inte klarar av. Den personliga utvecklingen är viktig och varvat med praktiskt arbetet lär vi ut allt ifrån vad Skattemyndigheten sysslar med till hur hjärt- och lungräddning går till.

undefined
Camilla Oscarsson sköljer morötter vid tvättstationen, för vidare försäljning i Drivbänks butik.

Om språket är ett hinder har Camilla gjort häften med bilder så att man ser hur en sekatör ser ut och hur ett knippe morötter ska se ut för att vara säljbara.

– Det handlar om att minska den dålig självkänsla som kommer av att stå utanför samhället. I början kanske de knappt säger ett knyst, för att sedan ta för sig och till och med bli arbetsledare, säger Camilla och får medhåll av trädgårdsmästare Annie Mannesson.

Annie visar den klimatsmarta täckodlingen med permanenta frilandsbäddar och växelbruk för att minimera utarmning, sjukdomar och ge maximal fukt och näring under täcket av ensilage och stallgödsel. Nyttoväxten tagetes används flitigt för att hålla skadedjur borta.

– Odlingsmässigt har vi lite experimentverkstad, med inplantering av grödgödsling som lin och honungsfacelia. Vad samsas bäst, hur förlänger man smartast säsongen och vad passar fint att plantera runt potatisplantorna?

undefined
"Inte alla vet att jordärtskockan får så här höga blomstänglar", säger Louise Ridderström.

Projektledare Louise Ridderström påpekar att projektet har en företagslik miljö för att träna och rusta deltagarna inför ett jobb. Även om det inte är det primära så säljs det odlade till privatpersoner och restauranger. Under säsong är trädgården öppen.

– På riktigt är vår devis, säger Louise Ridderström, verksamhetsledare för Östgötamat som samlar de flesta krögare och livsmedelsproducenter i länet. Om människor ska bli anställningsbara är det ovärderligt att ha många lokala företag där vi kan matcha in deltagarna för praktik.

– Av de 200 långtidsarbetslösa deltagare, hälften svenskfödda och hälften utrikesfödda, som under fyra säsonger slussats genom Drivbänks olika verksamheter har 47 procent fått arbete och 13 procent börjat studera. Det gör oss jättestolta.

undefined
I en ny satsning med storhushållsutbildning ska Andreas Nylén och 10 elever laga mat till lantbruksgymnasiet.

Nytt för i år är en storhushållsutbildning för tio deltagare åt gången. Årets Hagdahlskock 2018, Andreas Nylén, ska jobba halvtid med att laga 400 portioner lunch och 200 portioner middag till Naturbruksgymnasiets elever och personal varje dag.

– Ett läckrare skafferi av råvaror än det här, med alla ekologiska grönsaker, frukter och bär, är svårt att tänka sig, säger Andreas och fyller famnen med rotselleri.

Drivbänk

Drivbänk hjälper människor som befinner sig långt från arbetsmarknaden och har ett intresse för kafé, restaurang och odling, eller den gröna näringen generellt. Målet är att via praktiskt arbete, teori och praktikplatser öka möjligheterna till jobb eller studier.

Verksamheten har 45 platser och driver trädgårdsodling, kafé i Linköping där det odlade kan ätas, och storhushållsutbildning med kocken Andreas Nylén.

Finansiärer är ESF, Samordningsförbundet Centrala Östergötland och Linköpings kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!