Schackdrottningen i horn från tidig medeltid blev det absolut mest spektakulära fyndet från utgrävningen i kvarteret Eddan. Hon befinner sig fortfarande på konservering i Lund och är inne i en långsam torkningsprocess.
– Hon kanske är klar om någon månad, men hur hon sedan ska visas är oklart. Visningen måste kringgärdas av säkerhetsåtgärder, eftersom hon kan vara stöldbegärlig. Schackdrottningen är inte värd så mycket i pengar, men unik för arkeologisk forskning så det vore förfärligt om hon skulle försvinna, säger arkeolog Annika Nordström, projektledare för Statens historiska museers utgrävning i Eddan, som pågick in i november.
Hittills har 1 200 fynd dokumenterats och hon tror att det slutar på cirka 2 000 fyndposter när arbetet är klart. I Gamla Linköping finns nu två larmade skåp, dels med ting från klostertiden som hamnat med schaktmassor i Eddan, dels vardagsföremål från livet i kvarteret. Däremot ingår inte några exempel på alla de fröer som också hittades och visar vad som odlades i Linköping under medeltiden fram till 1700-talet. Det största fröet är en persikokärna.
Museichef Tina Karlsson gläds åt att Gamla Linköping för första gången kan visa arkeologiska fynd.
– Eddan är intressant för oss som jobbar mycket med trädgård, eftersom utgrävningen handlar om vad som funnits i odlingsjord. Det inspirerar oss till att på sikt anlägga även en trädgård med idéer från 1600–1700-tal. Hittills har vi mest trädgårdar som belyser 1800–1900-tal i Gamla Linköping, säger hon. Utställningen i Curmanska magasinets hörna pågår till 8 mars. Varje förmiddag under sportlovsveckan har 6–13-åringar chansen att leka arkeologer i Gamla Linköping tillsammans med en arkeolog.