Eddandrottningen en 800-årig schackpjäs

En 800 år gammal schackdrottning i horn har hittats vid utgrävningarna av kvarteret Eddan i Linköping.

Glada arkeologer. Karin Lindeblad tittar förtjust på den kvinnofigur som Katarina Sköld hittat i kvarteret Eddan.

Glada arkeologer. Karin Lindeblad tittar förtjust på den kvinnofigur som Katarina Sköld hittat i kvarteret Eddan.

Foto: Pia Molin

LINKÖPING2014-09-13 10:00

– Det är ett jätteovanligt medeltida fynd. Ingen av oss här har varit med om något liknande. Vi blev darriga och trodde först inte det kunde vara sant, säger grävledaren Karin Lindeblad från Riksantikvarieämbetet.

Kvinnofiguren är sju centimeter lång, ser allvarlig ut, har krona på huvudet och en hårfläta längs ryggen. Hon bär klänning med en mantel över axlarna och klädedräkten har spår efter en orangeröd färg. Kvinnan sitter på en tron med ett tydligt utmejslat mönster.

Fanns bland sopor

Är Eddanfiguren en skulptur av en madonna eller drottningen i ett schackspel? Det funderar Karin Lindeblad över tillsammans med kollegan Katarina Sköld, när Corren träffade dem i torsdagseftermiddag. Då hade det bara gått någon timme sedan Katarina Sköld hittade henne i jordlager som är flera hundra år yngre än själva figuren.

– Hon låg bland sopor tillsammans med fiskben som jag höll på att sortera bort. I samma grop fanns också djurben, berättar Katarina Sköld.

Det var nära ögat att hon inte alls hade upptäckt figurinen utan att den försvunnit bort med jordmassor för att kasseras – precis som den en gång hamnade bland sopor i kvarteret Eddan.

– Arkeologer får ofta frågan om sitt finaste fynd. Nu vet jag vilket mitt är, säger hon stolt.

Tillverkats i Linköping

Eva Nyström Tagesson, antikvarie på länsstyrelsen och expert på kyrkliga kulturminnen, har granskat kvinnofiguren. Hon bedömer att det är en schackpjäs från 1200-talet, men med förebild från 1100-talet. Hon pekar på att sådana schackpjäser finns på British museum i London i en stil som har skandinaviskt ursprung fast i elfenben, ett mer exklusivt material än horn.

– Först var jag tveksam, men det finns inga tecken på att kvinnofiguren hållit i ett Jesusbarn, så därför är det ingen madonnafigur utan en schackpjäs som nog tillverkats lokalt här under 1200-talet. Den mjuka nötningen i ansiktet visar att hon använts och att den cinnoberröda färgen finns kvar är unikt, säger hon.

Sällsynt medeltida fynd

Kvinnofiguren skickades under fredagen till Historiska museet i Lund för konservering. Den väcker många frågor och efterforskningarna har bara börjat.

Vad bör hända med Eddandrottningen?

– Hon är jätteovanlig för både Östergötland och Sverige, så hon måste ställas ut förstås, antingen på Slotts- och domkyrkomuseet eller Östergötlands museum – och stanna kvar i Linköping, säger Eva Nyström Tagesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!