Correns rapportering om Universitetssjukhusets högrisksenhet har fått sjukhusanställda att höra av sig för att protestera mot den alltför positiva bilden. Trots den noggranna säkerheten finns alltid den mänskliga faktorn, vilket bevisats i andra länder där ebolapatienter tagits emot, och därför är flera anställda "livrädda" enligt Correns uppgiftslämnare.
Facket har dock inte nåtts av oron. Vare sig Kommunal eller Vårdförbundet känner igen den.
– Vi har inte hört att våra medlemmar är extra oroliga nu. Men det går fort nu, det händer något varje dag. Vi har tänkt att de informerar ute på enheterna, säger Ann Stridell på Kommunal Öst.
– Arbetsgivaren har ansvar för att det här utförs på ett tryggt och säkert sätt. Det behövs information, utbildning och träning, säger Helen Eriksson på Vårdförbundet.
Disciplinära åtgärder
Högriskenheten har ingen fast stab eller enskild chef, utan sätts ihop med personal från ett antal andra avdelningar: infektion, intensiven, anestesi, röntgen, laboratorier, ambulansen med flera. På infektionskliniken är man inte förvånad över att det finns oroliga medarbetare.
– Det är klart att det finns en oro. Det är en smittsam sjukdom som är obotlig. Men man får försöka träna med klädseln och det övriga handhavandet så gott man kan, säger Karin Sundelin, tf verksamhetschef på infektionskliniken.
Enligt uppgifter till Corren finns en rädsla för att en vägran att arbeta med ebolasjuka kan leda till disciplinära åtgärder och i värsta fall uppsägning på grund av arbetstrots. Och rent principiellt har de rätt – att vägra att vårda en ebolapatient är egentligen inte ett alternativ: alla inom sjukvården är skyldiga att ge vård till behövande.
– Det är precis som med barnmorskor och aborter för att ta ett annat aktuellt exempel. Man får följa de etiska koderna oavsett vad man tycker, säger Helen Eriksson på Vårdförbundet.
Kan slippa
I praktiken verkar det dock finnas flexibilitet och möjlighet att ta hänsyn. Infektionsklinikschefen Karin Sundelin försäkrar att ingen som inte har genomgått ordentliga övningar kommer att behöva arbeta med ett eventuellt ebolafall. Hon tycker å ena sidan att högriskenheten funnits länge, och att de som börjar arbeta på Universitetssjukhuset därför bör vara medvetna om att det kan ingå jobb där. Å andra sidan tror hon att den som absolut inte vill arbeta med ebolasjuka kan slippa.
– Att tvinga folk som inte vill eller är jätterädda vore ju dumdristigt. I första hand använder vi personer som vill jobba där.
Fackförbundet Kommunal håller med.
– Det är ju förödande om vi har medarbetare som absolut inte känner att de fixar det här eller är rädda, säger Ann Stridell.