E-sporten växer så det knakar

I sporterna dart, biljard och bågskytte svettas man inte särskilt mycket. Ändå är det ingen som ifrågasätter om de borde räknas som sport. Nu har en ny kategori av icke-svettiga sporter stigit fram under namnet E-sport, elektronisk sport. Och istället för pilar, stötar och bågar använder man sig av möss och tangentbort.

Linköping2012-07-27 06:43

Att spela datorspel har fått en helt annan klang de senaste åren. Begreppet e-sport har växt sig stort och nuförtiden direktsänder TV-kanaler matcher i olika datorspel.

Många kanske tror att e-sport är en ny företeelse men det har funnits tävlingar i över 30 år. Den första tävlingen ägde rum 1980 när speltillverkaren Atari anordnade en tävling på deras arkadspel Space Invaders.

Då var det mestadels glada barn bland deltagarna. I dag ser spelvärlden helt annorlunda ut. De som deltar i tävlingarna är professionella datorspelare som lever på sitt spelande och har en månadslön.

Ett av världens bästa lag i datorspelet Counter-Strike heter Na`Vi och kommer från Ukraina. De tjänar lika mycket pengar som en läkare tjänar i deras land. I Sydkorea behandlas de bästa spelarna i spelet StarCraft som superstjärnor och får ofta vara med i reklamfilmer.

SVT har en egen programkategori där de direktsänder tävlingar och matcher. Förra våren direktsände Aftonbladet från datorfestivalen DreamHack och de slog sitt tidigare tittarrekord - Kronprinsessans bröllop med Daniel Westling.

- Vi har ungefär 18-20 000 personer som tittar på våra sändningar och sändningarna har blivit väldigt uppskattade. De som är intresserade av e-sport är inte vana att större medier uppmärksammar deras intresse, säger Joakim Sandberg, projektledare för SVT:s e-sportsändningar.

Sverige ligger dock i lä i jämförelse med Sydkorea där två TV-kanaler enbart sänder StarCraft-relaterade program.

- Vi hoppas att vi kan sända ännu mer. Vi hoppas att datorspelsfenomenet tas mer på allvar och växer till sig ännu mer. Och vi på public service vill vara breda i vårt utbud och nå fler grupper av människor som vanligtvis inte får utrymme i TV, säger Joakim Strandberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om