Nedåtgående trend – färre och färre startar företag

Var tredje svensk drömmer om att starta ett eget företag. Men de senaste årens ekonomiska oro har lett till att antalet nyföretag har minskat kraftigt. Något som tydligt har märkts av även i Linköping.

Anna Hjertstedt Leijon, verksamhetsledare för Nyföretagarcentrum mellersta Östergötland, vittnar om en stor oro hos de nyföretagare de är i kontakt med.

Anna Hjertstedt Leijon, verksamhetsledare för Nyföretagarcentrum mellersta Östergötland, vittnar om en stor oro hos de nyföretagare de är i kontakt med.

Foto: Jesper Friman

Linköping2024-01-29 05:00

Nyföretagandet i Linköping fortsätter att sjunka. Under 2023 startades 13,5 procent färre nystartade företag i staden än året innan. Något som är långt ifrån en isolerad nedgång utan del av en nationell negativ trend där företagandet i samtliga svenska län minskat jämfört med föregående år. 

– Vissa branscher hade en väldigt tuff period i pandemin, sen lättade det lite grann. Och sen så kommer den här tiden när det blir tuffare igen. Så många företagare har haft en väldigt jobbig resa, säger Anna Hjertstedt Leijon, verksamhetsledare för Nyföretagarcentrum mellersta Östergötland.

Anna förklarar att hon gärna hade sett ett ökat ekonomiskt stöd för att underlätta för Linköpingsborna att starta eget. Detta då finansieringen blir allt svårare.

– Vi behöver bli bättre och starta fler företag med tanke på den storlek på stad Linköping är. Inte minst för att få alla tjänster som vi vill ha och erbjudas som medborgare, men också för att bygga upp samhällsekonomin.

För att försöka vända minskningen förklarar Anna att de valt att utöka stödet till de som trotsar trenden och väljer att satsa. Bland annat genom mentorskap och inspiration från andra nyföretagare som vågat, och lyckats, etablera sig under de senaste årens ekonomiska orolighet.

– Så att de kan bolla tillsammans. Mentorskapsprogrammet har växt något enormt och vi har haft en jättestor efterfrågan på det.

Vad säger nyföretagarna ni pratar med om läget?

– Det är en stor oro över alla ökade kostnader, från leverantörer till elpriser till hyror och allting. Trots det tycker jag ändå att nyföretagarna är väldigt kreativa och har en väldigt stark vilja. Många har behövt ta ett extrajobb någon annanstans dock.

undefined
Bland de mest utsatta branscherna sticker bygg och transport ut. Men förutom många konkurser är det även de branscherna flest nya företag startar inom, förklarar Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs

Även hela landet har märkt av nedgången, då nyföretagandet totalt sett minskat med 15 procent jämfört med 2022. En utveckling som nationella analytiker ser bekymmersamt på.

– Många tycker att vi har det bra med våra stora företag runt om i landet. Men man glömmer att regional och kommunal utveckling bygger på ett mångfacetterat näringsliv. Det finns studier som konstaterar att tusen småföretag motsvarar en stor arbetsgivare. Och för mig är ju ekvationen ganska enkel, att man hellre har tusen olika, än bara en verksamhet, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på mjukvaruföretaget Visma Spcs.

Han exemplifierar detta med ett besök i Motala kommun för fyra år sen där han var bokad att prata om just nyföretagande:

– Då var det en kommunpolitiker som undrade varför vi skulle prata nyföretagare när Lalandia kommer (en etablering som numera ligger på is red. anm.). Det tycker jag är ett väldigt tydligt exempel på hur man ser på att jaga ett stort företag, istället för tusen små.

Enligt en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Visma Spcs drömmer var tredje svensk om att starta eget. Men Boo beskriver att den rådande lågkonjunkturen, med bland annat höga räntor och stigande inflation, leder till att många inte vågar ta steget. Främst på grund av att man inte vill lämna en ekonomisk trygg och fast anställning i oroliga tider. Boo förklarar dock att det kan finnas fördelar med att satsa, även när ekonomin är sämre.

– Jag brukar säga: om du ska springa när solen skiner, då går det mycket lättare. Men tränar du till ett maratonlopp, då måste du träna i regn också. Om man vänjer sig vid att starta när det är tufft lär man sig att vara extra noggrann med budgeten. Det bygger en ekonomisk hållbarhet i ditt företagande. Så det finns många skäl att starta nu och sen vara beredd när konjunkturen sakteligen bättrar sig, säger Boo och fortsätter:

– För det ska man veta, att även om det är alarmerande siffror så är de inte extrema.

Boo Gunnarson berättar att samma nedgång var tydlig även under finanskrisen (2007-2008) och IT-krisen i slutet av 90-talet. 

– Lägger man en linjal och jämför företagandet år för år de senaste 30 åren så pekar den uppåt. Men sen kommer det svackor. Och nu är vi i en sådan.

Anna Hjertstedt Leijon, från Nyföretagarcentrum Mellersta Östergötland, förklarar att de börjat märka av att vindarna har börjat vända.
– Vi började se en lite högre efterfrågan redan under slutet på förra året. Så vi hoppas och tror att det kommer att fortsätta öka under 2024. Om det inte kommer ytterligare kriser i samhället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!