Direktören flaggar för besparingar: "200 miljoner"

Ekonomidirektören Peder Brandt flaggar för att Linköpings kommun måste spara 200 miljoner kronor – under 2024. "Antingen det, eller så ökar man intäkterna", säger han.

Peder Brandt, Linköpings ekonomidirektör, flaggar för ett tufft 2024. "Vi såg att det fattades 200 miljoner kronor", säger han.

Peder Brandt, Linköpings ekonomidirektör, flaggar för ett tufft 2024. "Vi såg att det fattades 200 miljoner kronor", säger han.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-02-27 05:00

Så här i början av året, och den nya mandatperioden, är det mycket som händer kring kommunens budgetarbete. För det första summeras resultatet för 2022. För det andra omvandlas S+M-styrets budget för 2023 i internbudgetar – som i detalj bland annat avgör hur barn- och ungdomsnämndens pengar ska fördelas i för- och grundskolan. För det tredje påbörjas arbetet med 2024-års budget.

undefined
En summering av 2022. En budget som ska verkställas. Ett budgetarbete som ska påbörjas. I början av året har ekonomidirektören Peder Brandt mycket att stå i.

Här, när det gäller kommunens budget för 2024, ser prognosen dyster ut och ekonomidirektören Peder Brandt flaggar för ett behov av besparingar.

– När vi tog fram budgeten för 2023, och kollade på planen för åren 2024–2028, såg vi att det saknades ungefär 200 miljoner kronor för 2024. Det beror på att den allmänna konjunkturen viker, att skatteintäkterna inte ökar så mycket, och det gör att vi måste anpassa oss, säger Peder Brandt.

undefined
Kommunens resultat för 2022 är minus 434 miljoner kronor, men detta beror enligt Peder Brandt på att kommunens finansiella tillgångar har sjunkit i värde. "Vid vårt senaste bokslut gick vi med nästan en miljard i plus då värdet hade ökat. Förändringarna på börsen får väldigt stora slag i redovisningen", säger ekonomidirektören.

Arbetsgången är som sådan att kommunförvaltningen, med ekonomidirektören i spetsen, tar fram ett förslag till budget för 2024. Förslaget ska presenteras för politiken i mitten av april och därefter ska politikerna bearbeta förslaget och göra egna prioriteringar. Planen är att den nya budgeten sedan behandlas av kommunstyrelsen för att därefter klubbas av fullmäktige i juni.

– Jag har för avsikt att vi lämnar ett förslag på en lösning kring besparingarna men om politiken tycker att den är bra eller inte får vi se. Det finns egentligen två alternativ. Antingen ökar man intäkterna någonstans eller så minskar man kostnaderna. Det går ju också att kombinera dem, säger Peder Brandt.

Är det ovanligt mycket pengar som fattas?

– Det är knappt två procent av vår omsättning. Det är väl inte vansinnigt mycket. Om man jämför med andra kommuner har vi i Linköping inte haft så mycket besparingar genom åren.

undefined
Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande och en del av S+M-styret, konstaterar att den politiska ledningen är beredd på tuffa år men att ambitionen är att inga nedskärningar ska göras i kärnverksamheterna.

Niklas Borg (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, konstaterar att S+M-styret är inställt på att de kommande åren kommer att bli tuffa.

– Vi känner oss hyfsat trygga med 2023 men 2024 och 2025 kommer att bli väldigt tuffa för oss. Men vårt styre har varit tydliga med att vi har en ambition om att kunna behålla kvalitén i våra kärnverksamheter och att vi inte ska behöva skära ned i dem. Det kommer dock kräva hårt arbete både från förvaltningen och oss i den politiska ledningen, säger han och fortsätter:

I budgeten för 2023 la vi 57 strategiska utvecklingsuppdrag till våra nämnder varav flera syftar till att effektivisera vårt lokalutnyttjande och våra centrala förvaltningar. Vi kommer att jobba på en mängd plan för att försöka säkerställa att vi inte behöver lägga ut besparingar på den direkta verksamheten.

undefined
Sofia Frithioff (V), ledamot i kommunstyrelsen, känner en oro kring hur S+M-styret ska hantera ekonomin. "Det kommer att krävas besparingar under 2023 också", säger hon.

Oppositionspolitikern och Vänsterpartiets gruppledare Sofia Frithioff är mer orolig över läget. Hon menar att det kommer att krävas besparingar även under 2023.

– Jag är jätteorolig kring hur styret egentligen ska hantera de miljoner som saknas. Det finns till exempel ett underskott i barn- och ungdomsnämnden redan under 2023 och att effektivisera lokalkostnaderna handlar ju om att lägga ned skolor och tränga ihop eleverna – och det ser jag som besparingar. Jag ser oroligt på att neddragningarna kommer att fortsätta 2024.

– En höjning av kommunalskatten är inte det roligaste att göra men i värsta fall kanske man måste göra det för att täcka upp. Sedan ser vi att det finns saker som kommunen inte borde lägga pengar på – bland annat att subventionera flygplatsen, fortsätter Sofia Frithioff.

Bokslutet för 2022

Kommunens resultat för 2022 är minus 434 miljoner kronor. Enligt Peder Brandt beror detta på en nedgång i värdet av kommunens finansiella placeringar. Tas denna nedgång bort, som enligt Brandt är en orealiserad förlust som redovisas av bokföringsmässiga skäl, är kommunens resultat plus 429 miljoner kronor. Skatte- och exploateringsintäkterna ökade mer än väntat vilket vägde upp nämndernas budgetavvikelse på minus 24 miljoner kronor – som motsvarar 0,2 procent av verksamheternas totala budget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!