Men konkurrensen på bostadsmarknaden är tuff, och det finns mäklare som är villiga att diskutera storleken på arvodet för att få ett jobb. Gratis städning och flytthjälp är några erbjudanden.
-- Jag är kanske den dyraste mäklaren i Linköping, säger Hans-Gunnar Snejde på Föreningssparbanken Fastighetsbyrå i Linköping. Jag följer i regel prislistan, det vill säga ett arvode på 5 procent av försäljningsvärdet. Men visst, när det gäller affärsuppgörelser måste man ibland vara flexibel.
Det är inte ovanligt att kunder som anlitar Hans-Gunnar Snejde vill pruta på arvodet. Men det är ofta inte lönt.
-- Jag satsar på kvalitet. Att exempelvis erbjuda kunden gratis städning eller hjälp med flyttningen är inte min grej. Vid en första titt kan arvodet se högt ut, men jag har stora utgifter. Kontor, personal, annonser och internettjänster kostar mycket pengar, och visningar, ofta enskilda, och pappersarbete tar mycket tid.
Den prislista som Mäklarsamfundet rekommenderar har gällt i många år. När huspriserna går upp stiger arvodena, men mäklarkostnaderna har också stigit kraftigt.
-- De går hand i hand, säger Hans-Gunnar Snejde.
På bostadsrätter och fritidshus ligger arvodet på 7,5 procent av försäljningspriset. Det förekommer även miniprovisioner på torp som ligger på 25 000 kronor, medan det lägsta arvodet för att sälja en bostadsrätt är 15 000 kronor. För säljaren är mäklartjänsten avdragsgill i deklarationen.
I Linköping där medelpriset för en villa ligger på omkring 1,5 miljoner kronor kan mäklararvodena bli höga. Även många bostadsrätter är dyra, med stigande provisioner som följd. På mindre orter som Boxholm, Ydre och Ödeshög är huspriserna låga, och objekten är inte alltid lättsålda.
-- Jag får jobba minst lika mycket som mäklarna i Linköping, men eftersom huspriserna är låga är provisionen liten. Men jag klarar mig hyfsat. Omkostnaderna är säkert betydligt lägre här än i Linköping, säger mäklaren Hans Nyberg på Ödeshögs Fastighetsbyrå i Ödeshög.
Han tar 5 procent av försäljningsvärdet i arvode, och för torp 7,5 procent. Trots att provisionen inte blir så hög med tanke på att medelpriset för en villa i Ödeshög ligger på omkring 450 000 kronor finns det kunder som vill pruta.
-- Men jag har inget utrymme för det, säger Hans Nyberg.
Enligt branschorganisationen Mäklarsamfundet görs 100 000 fastighetsaffärer om året i Sverige, och i 80 000 av dem är mäklare engagerade.
-- Det finns de som säljer privat, men enligt en undersökning som gjorts blir huspriset lägre än om en mäklare sköter affären. Det kan handla om flera hundratusen kronor som säljaren förlorar, säger Hans-Gunnar Snejde.
Han poängterar vikten av att en lokal mäklare vet hur efterfrågan ser ut och hur prisutvecklingen går.
-- Det finns de som bitit sig i tummen. När inte huset blivit sålt slutar affären ändå hos en mäklare.
Den som kalkylerar med att kunna spara pengar på att inte anlita mäklare bör fundera över vilken tid man är beredd på att lägga ned på försäljningen. Det handlar om att anordna visningar, sköta budgivning och inte minst pappersarbetet.
Den som säljer själv kan få hjälp med det juridiska arbetet för omkring 5 000 kronor. Det finns exempelvis juridiska rådgivningsbyråer på internet som specialiserat sig på att hjälpa till vid fastighetsförsäljningar. Men säljarens ansvar är detsamma, oavsett om huset säljs via mäklare eller privat. Säljaren har ansvaret för till exempel dolda fel i fastigheten, ett ansvar som gäller i tio år.