Dyrare mat – då väljer fler att äta i skolan

Dyrare mat gräver hål i många familjers plånböcker. Det märks i skolmatsalarna. Bara på Berzeliusskolan i Linköping har antalet portioner ökat med 150 per dag.

Stortrivs på jobbet. Bjarne Boberg, restaurangchef på Berzan, har ett pussel att lägga varje dag. Med fler ätande elever och svårigheter att få tag i vissa varor kan det ibland bli knivigt att ha 14 dagars framförhållning.

Stortrivs på jobbet. Bjarne Boberg, restaurangchef på Berzan, har ett pussel att lägga varje dag. Med fler ätande elever och svårigheter att få tag i vissa varor kan det ibland bli knivigt att ha 14 dagars framförhållning.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2022-12-14 17:00

Fler som äter skollunch i högstadiet och på gymnasiet. Större åtgång på mackor och mjölk på fritids.

– Betydligt mer mat går åt nu, säger Linköping kommuns verksamhetschef på Kost & restaurang, Åsa Kullberg. Störst skillnad är det på gymnasieskolorna, där eleverna är mer rörliga, och fler nu väljer att äta i skolan istället för någon annanstans.

Tendensen är densamma på högstadiet. Liksom på fritids.

– Mjölkdrickandet har ökat väldigt mycket. Och fler mackor går åt. Jag har inte fördjupat mig i några siffror, men kan säga att vi helt enkelt köper in mer nu än tidigare.

– En av våra medarbetare på ett fritids berättade att en flicka sagt: "Åh, finns det kaviar till äggen. Va gott! Det har vi inte hemma längre."

undefined
Stortrivs på jobbet. Bjarne Boberg, restaurangchef på Berzan, har ett pussel att lägga varje dag. Med fler ätande elever och svårigheter att få tag i vissa varor kan det ibland bli knivigt att ha 14 dagars framförhållning.

I Linköping finns ett 60-tal skolmatsalskök. På Berzeliusskolan serveras dagligen lunch till 1 300 elever från högstadiet och gymnasiet.

– Jämfört med i våras har antalet portioner ökat med cirka 150 om dagen, säger restaurangchef Bjarne Boberg. Redan direkt efter sommarlovet tänkte jag "oj, vad mycket mjölk de dricker!". Efter några veckor märktes det också på ett ökat antal lunchportioner. 

För att hålla budget har Bjarne fått tänka om när det gäller val av rätter.

– Vi har tagit bort de lite dyrare grejerna, som tacos, nachochips och hamburgare. Istället för burgare kör vi biffar, som inte kräver lika många tillbehör. Vi har bytt till mjölk med lång hållbarhet, den är 80 öre billigare per paket. Många bäckar små...

undefined
Allt fler anställda i skolköken kommer från restaurangbranschen, som Assan Mbye, tidigare kock på Scandic Väst. "Det är roligt att laga skolmat när man får krydda upp den", tycker han.

Parallellt med att allt fler portioner ska lagas har många restaurangchefer problem med att få fram vissa livsmedel, delvis på grund av kriget i Ukraina.

– Många ställer om matsedlarna nu och det är tvära kast. Samtidigt måste vi ha en framförhållning på 14 dagar. Det är ett pussel.

Vad är svårt att få fram?

– Halvfabrikat, frysta grönsaker, vårrullar. Det blev också ett stort avbräck när Nordens största pannkaksfabrik i Lilla Tjärby utanför Laholm brann ner. De gräddade 600 000 pannkakor om dagen.

Vad äter eleverna mest av?

– Just nu äter de mycket av allt. Allra bäst går nog chicken nuggets.

Och sämst?

– Tja, pasta med laxsås är ingen storfavorit.

Någon liten yrkesskada?

– Om man kokat 180 kilo pasta på jobbet och kokar 500 gram hemma – och det blev för mycket – kan man bli lite full i skratt.                 

undefined
Stortrivs på jobbet. Bjarne Boberg, restaurangchef på Berzan, har ett pussel att lägga varje dag. Med fler ätande elever och svårigheter att få tag i vissa varor kan det ibland bli knivigt att ha 14 dagars framförhållning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!