För tre år sedan fick ett homosexuellt par hjälp med sin barnlöshet genom insemination. Det krävdes två försök och för det fick de betala 3 000 kronor. En heterosexuell kvinna vars man inte kan producera spermier hade vid samma tidpunkt bara behövt betala 300 kronor för samma behandling.
Avgiftsskillnaden grundade sig på ett politiskt beslut från 2005 där man gjorde skillnad på om behandlingen för barnlöshet berodde på skada eller sjukdom, eller inte. Att vara lesbisk är ingen sjukdom slogs fast. DO menar att den homosexuella kvinnans situation kan jämföras med en heterosexuell kvinna som insemineras på grund av att hennes partner inte kan producera spermier. Inte heller den kvinnan är sjuk eller skadad.
Diskrimineringsombudsmannen (DO) stämde det dåvarande landstinget i Östergötland för diskriminering, men fick inte medhåll av tingsrätten. Tingsrättens dom från i juni förra året överklagades till hovrätten. På torsdagen meddelades hovrättens dom som ger DO rätt. Hovrätten slår fast att den homosexuella kvinnan diskriminerades. Kvinnan får 20 000 i skadestånd, något lägre än det som yrkats då rätten bedömer att diskrimineringen "varit förhållandevis lindrig".
År 2012 var Östergötland ett av få landsting som differentierade avgiften på ett sådant sätt att det i praktiken särskilde homosexuella från heterosexuella. Men sedan den 1 november 2013 gäller samma taxa för hetero- och homosexuella även här.