– Vi har bett Trafikverket utreda fyra alternativ för Ostlänken i Linköping: Två av de gamla broalternativen, en tunnellösning och så ett nytt alternativ där man låter Ostlänken passera utanför staden men bygger ett stickspår in till stationen, säger Hans Rode, utredningssekreterare i Sverigeförhandlingen.
– Syftet är att vi ska kunna jämföra kostnaderna. Eftersom politikerna i Linköping vill ha en mycket kostnadskrävande tunnellösning så vill vi ha andra alternativ med oss när det är dags att förhandla, fortsätter han.
Beskedet om att regeringens förhandlare för höghastighetståg, den så kallade Sverigeförhandlingen, gett Trafikverket i uppdrag att utreda om man kan dra Ostlänken utanför Linköping kom för en vecka sedan. Det nya alternativet innebär att man bygger ett passagespår utanför Linköping, troligen längs E 4:an. Då kan snabbtågen välja mellan att snabbt köra förbi Linköping eller köra in till Linköpings station på ett stickspår. Förslaget har skapat stor upprördhet i Linköpings stadshus där det finns politisk enighet om att man vill att Ostlänken ska gå igenom Linköping i en tunnel.
Hans Rode förstår inte upprördheten i Linköping.
– Det nya alternativet förändrar ju ingenting vad gäller Ostlänkens trafik. Om det finns tillräckligt många resenärer så kan ju operatörerna välja att köra många snabbtåg in till Linköping på stickspåret. Och stationen ska ligga inne i Linköping, det har aldrig varit aktuellt att lägga stationen ute vid ett passagespår utanför Linköping.
Men varför utreder man inte samma lösning i Norrköping? Där gör ju järnvägen en stor och komplicerad sväng in i staden som gör det svårt för snabbtåg att passera snabbt?
– Allt handlar kostnader. I Norrköping är kommunen och Trafikverket överens om att Ostlänken ska gå på en bro. Det är en lösning som kostar betydligt mindre än en tunnel, säger Hans Rode.
Kostnaden för att lägga Ostlänken i en tunnel under Linköping har uppskattas till mellan 12 och 19 miljarder. Hur tunneln ska finansieras är oklart, men mycket kommer att avgöras i kommande förhandlingar mellan Linköpings kommun och Trafikverket.
Den nya utredningen med fyra alternativ för Ostlänkens sträckning genom Linköping ska vara klar den 30 juni.