Det finns 5 000 enskilda avlopp i Linköping som kommunen har kännedom om, men det kan finnas ytterligare mellan 1 000 och 2 000.
Parallellt med granskningen planeras en utbyggnad av det kommunala VA-nätet till flera områden.
Som ett första steg i projektet informeras nu berörda fastighetsägare om vad som är på gång.
VA-planen är tänkt att genomföras under en relativt lång tidsperiod, men under de fem kommande åren berörs cirka 30 fastighetsägare i Vimarka/Vårdsberg, 70 i Sätra fritidsby och omkring 200 i Roxenbaden.
– Det finns ingen politisk oenighet kring den här frågan. Majoriteten och oppositionen är överens. Därför utgår jag från att VA-policyn antas vid nästa fullmäktigemöte den 13 juni, sa kommunalråd Rebecka Hovenberg (MP) när hon tillsammans med Marie Hägglund, projektledare vid samhällsbyggnadsförvaltningen, träffade några fastighetsägare vid Sätra fritidsby under torsdagen, för att på plats i det natursköna området berätta om vad som väntar under de närmaste åren.
– De flesta av oss här ute är positiva till planen att anlägga kommunalt vatten- och avlopp. Några gillar det inte, men en majoritet gör det, förklarade Bengt Karlsson, sekreterare i samfälligheten Sätra Fyra som de boende valt att benämna platsen.
Att anslutningen, den är inte frivillig utan tvingande enligt lag, kommer att kosta varje enskild fastighetsägare 110 700 kronor är inte så mycket att protestera mot, menar Karlsson.
– Allting blir ju så mycket bättre. Och egentligen hade vi velat ha det här klart redan i går.
– Nu dröjer det några år, men bättre sent än aldrig.
Projektstart i Sätra är planerad till 2018, i Vimarka/Vårdsberg i slutet av 2017 och vid Roxenbaden någon gång under 2019.
– Om man stöter på särskilt besvärliga markförhållanden kan anslutningskostnaden komma att stiga något, men det går inte att säga med hur mycket, upplyste Marie Hägglund som också betonade att det framtida VA-nätet är nödvändigt för att säkra miljön och trygga en hög kvalité på dricksvattnet samt sörja för ett bra avlopp.
Ett överklagande av detaljplanen, där VA-policyn är en del, kan försena byggprocessen vid varje enskilt område med omkring ett år, gissar Rebecka Hovenberg.