Vi är på Linköping slotts innergård. Regnet vräker ned. Charlotta Franzén, guide för dagen, öppnar upp den till synes anspråkslösa dörren som leder ner under slottet.
– Det är för att marknivån är mycket högre nu än på 1100-talet. Akta huvudet! Säger Franzén.
Brunnsrummet är litet och mörkt. Den svärtade spisen vittnar om en brand för väldigt länge sedan, som Charlotta engagerat berättar om. Både fakta och vilda teorier får ta plats.
Längre in ligger brunnen.
– Nu har jag en liten anordning här så jag kan hissa upp vattnet, säger Charlotta.
Besökarna tittar tveksamt på museiguiden. Dricka vattnet? Ur den där gamla brunnen?
– Det är ingen fara, det är testat, försäkrar Charlotta. Och visst, ingen större skillnad från kranvatten, och kallt är det också.
Turen leder därefter in i själva museet, in i biskop Bengts torn och upp genom utställningarna. Charlotta Franzén är rapp och är inte sen att ta till humor. Det gör det mycket lättare att komma ihåg, menar hon.
Kända namn som Hans Brask, Johan III och Gustav Vasa finns såklart med.
Familjen Ginning är med bland museibesökarna. Syskonen Maja Ginning, 9 år, och Felix Ginning, 7 år, har lyssnat uppmärksamt på Charlotta Franzén under den närmaste timmen.
– Det var jättespännande, säger Felix.
Något som var särskilt spännande?
– Det här, säger Maja och pekar mot de verklighetstrogna dockorna av Hans Brask och en ung Gustav Vasa.
– För att Brask hjälpte Gustav Vasa och sedan tog han bara över allt.
– Det var ju ingen vidare kompis, inflikar barnens mamma, Malou Ginning.
Fem saker du kanske inte visste om Linköpings slott:
1. Estelle har ett eget sovrum på slottet som hon fick efter att ha blivit hertiginna av Östergötland.
2. Slottets fasad består av murbruk som är gjort av kalksten enligt medeltida recept. Det är mer hållbart än Stadshusets moderna fasad, som varit i behov av akut renovering två gånger de senaste åtta åren.
3. 1149 skickade påven av Rom brev till Linköping. Anledningen är att han vill hålla ett stort kyrkomöte i Linköping för att utse en ny ärkebiskop. Slottet byggdes till inför det annalkande mötet, men man kunde inte enas och ingen ärkebiskop blev därmed utsedd. Brevet till Linköping finns bevarat i Vatikanstaten.
4. 1523 bjöd Hans Brask Gustav Vasa på julmiddag på Linköping Slott. Tack vare Brasks dagböcker vet man exakt vad som serverades. Till exempel gädda - från Roxen.
5. I det som tidigare var Biskop Bengts sovrum bor landshövdingen i dag. Där biskopens dassdörr satt hänger numera landshövdingens platt-tv.
Den öppna guidningen pågår tisdag till söndag till och med den 9 augusti.