Dubbelmordet: Utredning visar inget dataintrång

Efter att Daniel Nyqvist häktades för dubbelmordet läckte en journalkopia som rör honom ut på nätet. Men Region Östergötlands internutredning visar att inget brott har begåtts vid deras hantering av journalen.

Känsliga journaluppgifter om Daniel Nyqvist läckte ut på nätet efter erkännandet och häktningen, men Region Östergötlands internutredning visar nu att inget brott har begåtts.

Känsliga journaluppgifter om Daniel Nyqvist läckte ut på nätet efter erkännandet och häktningen, men Region Östergötlands internutredning visar nu att inget brott har begåtts.

Foto: Arkivbild / J Falk

Linköping2020-06-22 15:01

 – De som har haft tillgång till den här kopian har haft det utifrån att det är legitimt att ha det, säger Rickard Lundin, säkerhetschef på Region Östergötland.

Det är två veckor sedan 37-årige Daniel Nyqvist greps som misstänkt för dubbelmordet på Åsgatan i Linköping den 19 oktober 2004. I ett förhör samma dag erkände Nyqvist att han låg bakom dådet, och dagen efter häktades han som på sannolika skäl misstänkt för två fall av mord. Tingsrätten beslutade även att han ska genomgå en mindre sinnesundersökning – en så kallad paragraf 7-undersökning.

Händelserna ledde till stor uppmärksamhet. På sociala medier har det spekulerats flitigt i vilka motiv som kan ha legat bakom dådet och en journalkopia som rör Daniel Nyqvists psykiska hälsa år 2011 läckte ut på nätet. Dokumentet, en journalkopia från dåvarande landstinget i Östergötland (numera Region Östergötland), såg ut att vara autentiskt och dylika handlingar omgärdas av stark patientsekretess.

Region Östergötland inledde därför en internutredning för att försöka ta reda på om någon anställd har befattat sig med dokumentet på ett otillåtet sätt.

Nu meddelar man dock att så inte har varit fallet. Loggar från den aktuella tidpunkten visar att det som skett har skett enligt rutinerna.

– Utredningen vi gjort internt har inte visat att det rör sig om det som kallas ett misstänkt dataintrång, eller att någon olovligen har begärt åtkomst till journalkopian, säger Rickard Lundin och fortsätter:

– De som har haft tillgång till den har haft det utifrån att det är legitimt att ha det. Av den anledningen ser vi inte att det är någon medarbetare inom Region Östergötland som har delat här materialet publikt på internet.

Däremot visar utredningen att patienten själv har fått en kopia utskriven, och att ingen ytterligare utskrift har gjorts. 

– Man har rätt att begära ut sina kopior, och vad man sedan gör med dem är upp till patienten själv, förklarar Rickard Lundin.

Han berättar dock att journalkopian från 2011 även har kunnat spåras till en annan myndighet efter att den lämnades ut till Daniel Nyqvist.

– Tittar man på anteckningen ser man att det framträder ett annat myndighetsnamn på kopian. Det är så mycket vi kan säga i det här läget, säger Rickard Lundin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!