Dubbelmordet: Mannens dna på mordplatsen

24-åringens unika dna-profil har säkrats i det mördade parets bostad. På måndagen häktades han som på sannolika skäl misstänkt för dubbelmordet i Mantorp.

Foto:

Linköping2017-09-18 17:49

Klockan 14.00 på måndagen fördes 24-åringen in i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt. Han var klädd i svart t-shirt och grå mjukisbyxor. När vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh läste upp anklagelserna om mord i två fall såg 24-åringen tämligen oberörd ut. Han tittade oavbrutet och koncentrerat på åklagaren. Via sin advokat, Henrik Lindblom, nekade han till brott.

Häktningsförhandlingen, som på åklagarens begäran hölls bakom stängda dörrar, var snabbt avklarad. 40 minuter efter förhandlingens början beslutade domaren att 24-åringen ska häktas på den starkare misstankegraden.

– Min klient nekar till brott och är missnöjd med tingsrättens beslut, sade Henrik Lindblom direkt efter beslutet.

24-åringen mottog beskedet med fattning. Han kliade sig i håret och tittade ned i bordet framför sig.

Vid en presskonferens efter förhandlingen berättade Eva Nemec Nordh och polisens spaningsledare, Gunilla Broman, om vad det var som ledde fram till att 24-åringen anhölls i fredags. Den 62-åriga kvinnan och hennes 70-årige man hade bundits hårt med två olika typer av tejp; dels en 15 millimeter bred eltejp, dels en 50 millimeter bred silvertejp.

– Det har gjorts kontroller av inköp av den kombination av tejper som är relevanta från brottsplatsen. Vi har kontrollerat med olika företag och sedan förhört personer som har köpt dessa tejper, sade Gunilla Broman.

Polisen kom fram till att 24-åringen köpt just de två aktuella tejperna. I onsdags i förra veckan, den 13 september, ledde det till att 24-åringen förhördes en första gång. I samband med förhöret fick han även lämna dna-prov. Det visade sig ge utdelning.

– Den 13 september på morgonen meddelade NFC (Nationellt forensiskt centrum) att mannens dna matchar dna som vi har från brottsplatsen, sade Gunilla Broman.

Samma morgon som NFC fick träff beslutade Eva Nemec Nordh att anhålla 24-åringen i sin frånvaro. Klockan 15.43 samma dag slog polisen till mot mannens bostad i Mullsjö utanför Jönköping.

– Polisen fick i uppgift att lokalisera mannen. Vi hade hjälp av Jönköpingskollegor och kollegor från Västra Götaland. Han lokaliserades till Mullsjö där han greps i sin bostad. Det gick lugnt till väga, sade åklagaren.

Det har hittills hållits tre förhör med den mordmisstänkte mannen. Han har svarat på polisens frågor – med vad han har sagt håller polis och åklagare för sig själva.

– Det som kommer ske nu är ett nytt intensivt arbete, ett kartläggningsarbete. Nu jobbar vi utifrån den misstänkte mannen, sade Eva Nemec Nordh och fortsatte:

– Det har gjorts husrannsakningar i helgen och vi har tagit föremål i beslag. NFC kommer att analysera det beslagtagna materialet. Det ska hållas förhör med personer i mannens närhet. Vi ska kartlägga hur han har rört sig och vilka kopplingar han har till olika platser, och vilka kopplingar han har till personer.

Polisen kommer även undersöka om 24-åringen haft tillgång till en mintgrön amerikanare av äldre årsmodell– en sådan som vittnen såg vid makarnas bostad vid tiden för dådet.

Huruvida 24-åringen har haft några kopplingar till det mördade paret ville inte åklagaren svara på.

– Vi vill inte gå in på det. Det är för tidigt att uttala sig om.

Tror ni att det var flera personer inblandade i dådet?

– Det får utredningen visa. Vi har inga fler gripanden som är aktuella i närtid. Men det kan inte uteslutas, säger Eva Nemec Nordh.

24-åringen är sedan tidigare helt ostraffad.

Åtal ska vara väckt senast den 18 oktober.

Lättade. Polisens spaningsledare Gunilla Broman och vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh vid presskonferensen efter häktningsförhandlingen.
Lättade. Polisens spaningsledare Gunilla Broman och vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh vid presskonferensen efter häktningsförhandlingen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!