Visita, tidigare SHR, organiserar cirka fem tusen restauranger och krogar i Sverige, vilket är en tredjedel av alla som finns.
- Vi har hårda kontroller. Det är inte lätt för en restaurang att bli medlem hos oss om man inte har rent mjöl i påsen, säger Clemens Wantschura.
Visita har undersökt utpressningsproblematiken bland sina medlemmar. Antalet utsatta är väldigt lågt jämfört med statistiken från Brottsförebyggande rådet.
Förklaringen är, enligt Clemens Wantschura, att om du inte köper svart kött eller sprit vid bakdörren, om du sköter dig och betalar skatt, så är risken att drabbas av kriminella mindre eftersom de inte får in en fot i verksamheten.
Är anmärkningsvärtClemens Wantschura är bekymrad över situationen i Linköping där myndigheterna inte har fått bukt med gängproblematiken, trots att man har gjort specialinsatser från polisens sida.
- I Linköping har ett gäng kriminella fått ganska stort spelrum. Det är anmärkningsvärt att man i dag med automatvapen kan angripa ett företag. Det här visar att de rättsvårdande myndigheterna uppenbarligen inte har grepp om problemet.
Han vill i övrigt inte uttala sig i det enskilda fallet utan rent generellt. Alkohollagen är fullständigt solklar, förklarar Visitas säkerhetschef. Du måste bevisa dina pengars ursprung innan du kan få utskänkningstillstånd.
- Att kriminella kan driva krogar i Sverige via bulvaner visar att kontrollen har brustit. Alla vet om att det finns bulvaner här och där, alla utom myndigheterna! Och det är för mig en gåta, säger Clemens Wantschura.
Granska kriminellas affärerDet handlar kanske inte om att skärpa regelverket utan om att tillämpa det på rätt sätt. Al Capone-metoden, alltså att man jagar kriminella genom att granska deras affärer och ekonomi, kan vara effektiv.
2008 drog man i Göteborg ett utskänkningstillstånd på grund av att krogen hade kopplingar till Bandidos. Det var första gången som något liknande skedde i Sverige. Förra året nekade man i samma stad sju tillstånd på grund av att man fattade misstankar mot finansieringen.
- Vi jobbar inte regelbundet och systematiskt med det här. Men vi har en bra kontroll på alla som har tillstånd och på varifrån deras pengar kommer, förklarar Anneli Silvander, chef för tillståndsenheten i Göteborg, och fortsätter:
- Det är viktigt att ha duktiga handläggare men det råder brist på dem i vissa kommuner
Ännu ett bekymmer, menar Clemens Wantschura, är att skattemyndigheten ägnar huvuddelen av energin åt att granska erkända och problemfria företag.
- Att granska seriösa företagare går fortare. Du ökar antalet inspektioner genom att hoppa över de företag som har problem. Ibland tar myndigheterna den enkla vägen, man silar mygg och sväljer kameler, säger Clemens Wantschura.
Har hög arbetsmoralMen går det verkligen att leva som krögare utan att fiffla med tanke på allt regelverk och alla skatter? Svaret från Agneta Ringman i Borgholm blir ett tvärsäkert "Självklart".
Hon är ordförande i Ölands krögarförening som har 39 medlemmar. Kriminella gäng som parasiterar på krögarna finns i dag nästan överallt men Agneta Ringman konstaterar att man på ön inte har haft några sådana problem:
- Det är jättetråkigt att sådant händer i Linköping. Här på Öland känner alla varandra och vi samarbetar bra med kommunerna och myndigheterna. Vi har en väldigt hög arbetsmoral och de flesta lyder under avtal.
Går det att bedriva krogverksamhet med vinst och ändå hålla sig inom lagens ramar?
- Ja, fast det är ingen lukrativ verksamhet. Men det beror också på vad man vill ha ut. Det här är ett sätt att leva också på, man gör det inte bara för att tjäna stora pengar, säger Agneta Ringman.