Drömvåning med utsikt över takåsarna

När det över 100 år gamla patricierhuset skulle renoveras valde makarna Funck en minst sagt annorlunda och modern planlösning i den ny­byggda vindsvåningen.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2016-08-26 17:23

När Terttu Funck öppnar dörren till lägenheten slås man av ljuset och den enorma rymden. Vi är högst upp i ett av de ståtliga husen på Klostergatan i centrala Linköping.

Bakom Terttu skymtar en lång hall där dagsljus flödar ned från två av vindsvåningens takfönster. I taket hänger lampor i rött glas från en höjd på fem meter. Accentfärgen kommer visa sig gå som en röd tråd genom den 146 kvadratmeter stora vindsvåningen som rymmer två sovrum och badrum med både bubbelbad och bastu.

Här har Terttu bott med maken Pär Olof Funck sedan drygt åtta år. Hon minns fortfarande känslan när hon äntligen fick sätta nyckeln i dörren till en av husets två nybyggda vindsvåningar.

– Det var stort. Natten innan flytten så drömde jag att våningen inte fanns på riktigt. Under byggtiden fick vi inte springa här och titta.

Allt för säkerhetens skull.

Efter att ha bott i en fyraplansvilla tidigare så blev det en stor utrensning bland de tidigare möblerna innan flytten. Mycket är fortfarande magasinerat eftersom Terttu gillar att byta stil emellanåt. Men så här efteråt är det inte så mycket som passar den nya planlösningen, säger hon och berättar hur de tänkte.

– Här var tidigare en vind och det var inte alls så här högt i tak. När man öppnade upp i nock tyckte vi att det var onödigt att inte använda höjden till något så vi byggde det här loftet, säger Terttu och pekar på en spiraltrappa vars steg fordrar att man börjar med rätt fot.

På loftet finns en mysig tv-hörna där barnbarnen gärna hänger när de hälsar på. Loftet rymmer även arbetsplats och på väggen hänger några av Terttus egna målade tavlor.

I övrigt är det verk av favoritkonst­nären Messnani som gäller. Hon upptäckte honom under en resa i Marocko. En av hans tavlor, ”Bröllopet”, pryder väggen i hallen nedanför loftet nära entrén. Det är ett kollage av miljöer, händelser, strukturer och detaljer. I förgrunden syns en man och en kvinna. I hörnet ett skålande glas. Konstverken är målade i ockrafärger, typiska för Marocko.

– Jag gillar hans stil och att tavlorna är så stora. Efter vår resa har jag köpt fler tavlor som jag har sålt vidare här i Sverige.

En rundtur i makarnas våning är lite som att gå på galleri. Nya inredningsdetaljer upptäcks efter hand. I ett hörn står en lampa av kokosblad. I ett annat står ett par högklackade skor i svart sammet. Nytt blandas med gammalt. Den över 20 år gamla lampan har hedersplats på bokhyllan. Och så de där små inslagen av färg som ger sting till de ljusa väggarna.

– Jag gillar gult väldigt mycket. Och rött, det är fint och varmt, säger Terttu.

En braskamin i norsk, modern design och vit puts tornar upp sig i centrum av den öppna planlösningen mellan kök, vardagsrum och hall.

På vintrarna fylls den med ved från makarnas lantställe. På somrarna sitter de gärna på den tillbyggda balkongen som vilar på takåsen. Där råder en mer lantlig stil med vit väggpanel och vita trädgårdsmöbler.

På bordet står ett gult keramikfat med matchande citroner. Intill står lime­trädet som sonen glömde vattna när makarna var på semester. Men med Terttus ”gröna fingrar” ska det nog få liv igen.

– Ja, jag gillar växter. Från början byggdes balkongen som en öppen terrass men vi glasade in den så att vi kan sitta här även på hösten. Vi har en underbar utsikt mot Trädgårdsföreningen under alla årstider med alla dess färger.

Ovanför balkongdörren finns ytterligare två takfönster. Återigen flödar ljuset in, den här gången i vardagsrum och kök. Framför soffan står det svarta blomformade bordet ”Flower” pryds passande nog av ett fruktfat med en röd blomma i botten.

Några få steg från balkongen finns köket med den lilla serveringsdisken.

– Vi bjuder ofta hem släkt och vänner och vi tänkte att det kunde vara trevligt att hänga här när man förbereder i köket, säger hon.

Intill bardisken finns matplatsen i en rundad, tornliknande del.

Återigen påminns man om Terttus tycke för färger. Svart bord och turkosa stolar. Och så favoritfärgerna. Hennes gul­gröna blus matchar tavlorna i bakgrunden med motiv av citroner och apelsiner.

Och så det röda. En lampa, en ljuslykta och i ett frostat fönster en vas i rött glas, även det frostat.

Vad skulle du aldrig ha i ditt hem?

– En gungstol! Jag har ännu inte tid för sådant. Jag har fullt upp och ägnar även mycket tid till att resa, vara volontär i Röda korset och jobba med mitt före­tag.

Här bor:

Terttu Funck och Per Olof Funck.

De bor i en unik vindsvåning på Klostergatan i centrala Linköping, i ett av de ståtliga patricierhusen ett stenkast från Trädgårdsföreningen.

Huset byggdes 1904 och helrenoverades 2007. I samband med renoveringen byggdes två nya vindsvåningar där makarna Funck bor i den ena.

Det tidigare vindsutrymmet öppnades upp i nock och för att nyttja höjden valde makarna att bygga ett loft där barnbarnen gärna hänger när de hälsar på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!