– Det är roligt för oss som jobbar på företaget att så många användare har förtroende för Cloudme. Men det är också positivt för företaget med tanke på våra investerare, säger Daniel Arthursson, grundare och vd för Cloudme, som av kända it-experter kommit att kallas för en svensk Bill Gates.
Trots det stora antalet användare som finns i 200 länder runt om i världen är företaget en doldis hemma i Linköping. Men det börjar att förändas.
Cloudme är ett av få europeiska alternativ inom molnlagring som driver och äger sina egna servrar. All information lagras i huvuddatacenter som ligger i Linköping och den lagrade informationen kan inte övervakas av amerikanska myndigheter.
– Vi får in allt fler användare från Europa, framförallt från Tyskland och England som har insett, något mer än i Sverige, vikten av att inte få sin data övervakad. Kanske för att Angela Merkel fick sin mobiltelefon avlyssnad och övervakad av USA, säger Daniel Arthursson.
Men antalet svenska användare har också börjat växa, enligt honom. Särskilt bland de som har mer kunskap om vikten att inte bli övervakad och där det finns lagkrav på europeisk lagring, till exempel: advokatbyråer, läkare och lärare.
– Egentligen får inget företag som hanterar personuppgifter och tänker lagra dem i molnet använda något annat än europeiska tjänster om de inte vill bryta mot personuppgiftslagen, säger Daniel Arthursson.
Han förklarar varför:
– Detta efter att EU-domstolen i oktober förra året ogiltigförklarade en akt (Safe Harbor Act) som möjliggjorde ett undantag att få spara information i amerikanska tjänster.
Sedan ogiltigförklarandet har det varit olagligt att använda amerikanska tjänster för företag och Cloudme hoppas att fler företag ska börja följa lagen och därmed få in fler europeiska kunder.
– Vi får jobba på att fler ska få upp ögonen för att vi finns och faktiskt är svenska, vilket många inte tror. Det är lite synd att många svenska företag väljer amerikanska alternativ och bryter mot lagen samtidigt som vi finns, säger Daniel Arthursson.
Han har tidigare byggt upp bland annat molntjänsten iCloud som såldes till Apple år 2011 för drygt 47 miljoner kronor och har skapat varumärket MyCloud som såldes till Western Digital år 2013. Vd:n tror starkt på möjligheterna med molnet och menar att i framtiden kommer alla enheter att bli som fönster uppkopplade mot molnet. Företaget har sex anställda i Linköping och vissa tjänster köps även in vid behov.