För tre och ett halvt år sedan tog Mideli Berget över Café Bergets kulturmärkta lokaler på den lilla bergknallen på Klostergatan mitt i Linköping.
Verksamheten har drivits av makarna Camilla och Anders Åhlin och konceptet har i huvudsak byggt på vin, tårta, ost, chark och Tarte flambée. Men för ett par veckor sedan stängde de ner för gott och har ansökt om konkurs.
– Mest känns det sorgligt. Men man har ett ansvar, går det inte runt så behöver man dra i bromsen, säger ägaren Camilla Åhlin.
Det gick bra i början, men snart kom flera yttre omständigheter som ställde till det, konstaterar hon. Restriktionerna under corona-pandemin, rusande elpriser, Ukrainakriget, höjda råvarupriser och stigande räntor har satt sina spår.
– Jag upplever fortfarande att folk inte går ut och äter lika ofta som förr, istället kanske man köper en lite finare kött- eller fiskbit och lagar till hemma. Det här är ett beteende som från början tvingades fram av pandemin.
Det är det sista året som har varit tuffast, säger hon. Hon har förhandlat med hyresvärden om en tillfällig hyressänkning för att försöka komma på fötter igen, men utan framgång.
Har du fått några reaktioner efter att ni stängde?
– Massor, vi har haft fantastiska gäster och en trogen skara stammisar. De skriver att det är otroligt sorgligt att vi inte finns kvar.
Hur känns det?
– Jag blir varm i hjärtat, det visar att vi gjorde något bra också. Vi har haft fantastiska stunder där uppe, träffat underbara människor och fått vänner för livet.
Något fint ögonblick du minns lite extra?
– När Linköpingstrubadurerna Micke & Benna spelade hos oss en fredagkväll i början av juli under SM-veckan i Linköping 2022. Det var tropisk värme och närmare 30 grader den dagen. Det var helt fullsmockat på vår terrass och alla sjöng med. Det var ett magiskt ögonblick som jag aldrig kommer att glömma.
Ett annat fint minne är när de tilldelades Årets värdskap 2022 av Visit Linköping och Linköpings Innersta.
– Det var ju häftigt att få, det blev ett kvitto att det vi gjorde var bra.
Men samtidigt har det alltså varit en ständig kamp att få ihop ekonomin.
Hur har det varit under resans gång?
– Väldigt upp och ner, det allra jobbigaste har varit den ekonomiska oron för mig privat och min familj. Att inte veta om man ska kunna betala sina privata räkningar. Viljan har alltid funnits att försöka göra sitt bästa.
Hur slår konkursen mot dig ekonomiskt?
– Det blir en hård smäll för mig, en hård långsiktig smäll.
Camilla hade aldrig testat på livet som egen företagare innan hon startade verksamheten. Men trots att det slutar med en konkurs avråder hon inte andra från att testa.
– Jag skulle säga "kör", absolut. Men plugga och läs på så mycket det bara går och våga exempelvis ta hjälp av någon i din krets som är egen företagare och vet vad det innebär. Men vissa saker behöver man uppleva och leva sig igenom. Trots allt har det här varit en fantastisk lärdom för mig.
Maken Anders har hela tiden haft en annan anställning där han nu jobbar heltid och Camilla har redan fått ett nytt jobb, som restaurangchef på Vesterby golfklubb.
– Det är en fantastisk arbetsplats i jättefin miljö med underbara kollegor och trevliga gäster, så jag är på en jättebra plats.
Vad tror du om framtiden för Café Berget-lokalen?
– Jag önskar det kommer någon som älskar stället lika mycket som vi gör och som vill bevara de gamla medaljongtapeterna och udda möblerna. Jag hoppas givetvis att de ska lyckas.