Det säger Åsa Ridne, avdelningschef med ansvar för gymnasieutbildning i Linköping.
Under hela höstterminen stängdes 16 elever av från sina gymnasieskolor, vilket är många fler än de senaste åren. Vi har tidigare rapporterat om att polisen flera gånger kallats till Birgittaskolans och Anders Ljungstedts gymnasium – oftast har det varit i samband med elevbråk och narkotikaproblematik.
Åsa Ridne vill inte göra några kopplingar mellan alla dessa ärenden och gängkriminalitet. Flera avstängningar på Birgittaskolan handlade om att elever blev osams och bråkade – och misshandlade varandra. En stor del av problematiken på Ljunkan handlar om misstankar om att flera elever kommer till skolan drogpåverkade.
– Eleverna där stängs av från den praktiska delen eftersom man inte får vara påverkad när man jobbar med maskiner. Risken för att skada sig är mycket större då. Det är svårt för rektorer att avgöra om eleverna verkligen är påverkade ifall de påstår att de inte är det, men om det finns misstanke måste vi agera. Skolan får inte kräva att elever drogtestar sig eftersom det strider mot lagstiftningen i Sverige. En rektor kan bara be en elev att gå och testa sig, men det är frivilligt, säger Ridne.
Eleverna är avstängda en vecka från skolan. Under den tiden ska rektorerna prata med eleverna, deras vårdnadshavare, socialtjänsten och i vissa fall med polisen.
– Vi ser väldigt allvarligt på det här och vi måste bryta den här utvecklingen. Vi vill att alla elever slutför sin utbildning för att kunna få jobb och vi har inlett ett intensivt samarbete med socialtjänsten och förstärkt dialogen med polisen. Flera av de avstängda eleverna är yngre och vi har märkt att de har en liberal inställning till droger, säger Ridne.
Elevavstängningar och utvecklingen i gymnasieskolorna har också diskuterats i bildningsnämnden.
– Vi gör nu två konkreta saker. Vi behöver ny kompetens och rekryterar nu personal som är van vid att jobba med elever som har en tuff social situation. Vi har en helt ny intern säkerhetsorganisation och vi gör en inventering av säkerhetsläge på skolorna. Vi har också säkerhetsombud som ska se över risker och de åtgärder som behövs för att alla i verksamheten ska känna sig säkra, säger Åsa Wennergren (L), bildningsnämndens ordförande.