Drive In ska hjälpa unga

Har du ett hjärta som ömmar för unga som har svårt att komma ut i arbetslivet? "Drive In" är din chans att göra skillnad.

Kristin Svenningsson och Markus Finr

Kristin Svenningsson och Markus Finr

Foto: Peter Jigerstrom

LINKÖPING2014-11-16 11:30

Hur många "vanliga" Svenssons har en kompis i Skäggetorp? Varför finns det inga naturliga mötesplatser mellan svenskar och invandrare?

Varför är integration omgärdad av så mycket myndighetsbyråkrati, när det egentligen bara handlar om att människor behöver möta varandra?

Ibland känns det som om vi lever på olika planeter, trots att vi har samma postadress.

Hur bär man sig åt, om man är en vuxen "vanlig" människa som vill hjälpa till och vägleda en ung människa som kanske inte har naturliga nätverk bland arbetsgivare?

Markus Finér, Securitas Direct, och Kristina Swenningsson, Crearum, sprang på varandra för ett år sedan. Markus företag ska upptäckta och förebygga brott. Kristina är ingenjören som hjälper andra företag metd kreativa processer och innovationsarbete.

Bådas hjärtan klappar lite extra för ungdomar som har det motigt på olika sätt. Tillsammans drar de nu igång ett nätverk, Drive In, för att få företagare, och andra yrkesverksamma från olika verksamheter, och ungdomar att hitta varandra.

Tanken är att 20 företag ska utse två personer på företaget som ska vara mentorer till varsin ungdom. 40 mentorer och 40 ungdomar således. Någon gång i månaden träffar mentorerna "sina" ungdomar och äter lunch (som företagen sponsrar). Längre fram bjuds olika föredragshållare in och alla träffas för att utbyta erfarenheter, nätverka och lära sig nya saker.

– Det finns inga naturliga mötesplatser mellan vanliga Svenssons och till exempel ungdomar med invandrarbakgrund. Många unga har mycket driv och vill verkligen något, men saknar ett nätverk som kan hjälpa dem, säger Kristina Swenningsson, som känner många företagare i Linköping.

Anmälan sker till Kristina som ska göra sitt bästa för att matcha ihop rätt företag med rätt ungdom, en där företagarna känner att det finns potential. Som bas i rekryteringen av unga används culink.se, en digital mötesplats och ett slags dejtingsajt inom kulturen där man hittar likasinnade utifrån intresse och bransch. Sidan är ännu under uppbyggnad.

27 november ska företagarna träffas, få höra upplägget och hur man kan göra skillnad. En person som nyligen har lämnat en kriminell bakgrund och en som gjorde detsamma för många år sedan kommer att berätta om sina erfarenheter. Sedan drar arbetet med att hitta rätt ungdomar igång. Bland annat ska lärare i exempelvis Skäggetorp sökas upp och få föreslå ungdomar.

– Det handlar inte enbart om att stimulera till kreativitet. Vi måste strukturera det som kommer ut också, påpekar Markus Finér. Men främsta målet är att få ungdomar att inse att det finns vägar utanför kriminaliteten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om