För att söka svaret på frågan åkte Rahma Dirie, moderat politiker i Stockholms stad, till Minnesota i USA. Delstaten som en gång tog emot hundratusentals svenska utvandrare har i dag även en stor och blomstrande befolkning med somaliskt ursprung.
– Överallt såg vi somalier som arbetade. En del drev små enkla butiker i lokala somaliska basarer. Andra var högutbildade och jobbade på universitetet, berättade Rahma Dirie på torsdagens konferens om somalier i Sverige, arrangerad av Gårdshuset, en del av studieförbundet Bilda.
– En stor skillnad är att det är så lätt att starta företag i USA. Vi mötte en man som hade gått från idé till nystartad cateringfirma på fyra månader, fortsatte hon.
– I Sverige är det så byråkratiskt och tar så lång tid att många ger upp på vägen. I Stockholm försökte några somaliska kvinnor starta en förskola, men de lyckades inte förrän de bytt till svenska efternamn.
Somalier som kommer till USA får ett tydligt besked: Du får bidrag i fem år sedan ska du stå på egna ben. Många får hjälp av African Development Center, ADC, en organisation som hjälper invandrare med svag ekonomi att starta företag. Det finns också somaliska rådgivningscentra som drivs av somalier med stor kunskap om det amerikanska samhället.
– Den somaliska gruppen stöttar varandra på många sätt. Nyanlända har stora möjligheter att få jobb hos någon somalier som driver ett företag, och många av företagarna är kvinnor, sade Rahma Dirie.På konferensen talade även Yassin Ekdahl, psykolog med rötter i Somalia. Han har arbetat mycket med krigstraumatiserade somalier.
– I Somalia pratar man inte om depression och ångest, det finns inte som begrepp. Där är man antingen frisk eller galen, och alla är rädda för att bli stämplade som galna får då mister man sin position i gemenskapen, berättade han.
– Samtidigt finns det många som är så traumatiserade att de inte orkar gå i skolan. För att nå dem måste man långsamt bygga upp ett förtroende.