Driftiga gymnasister låstes in

Idéspåning, samarbete och inspirerande föreläsningar mitt i natten. Det är några av de moment som årets deltagare av Tekniska verkens Innovation camp 2015 tagit del av.

Foto: Pia Molin

Linköping2015-11-06 16:14

För fjärde året i rad låstes 78 gymnasieelever från hela länet in på Tekniska verkens huvudkontor i Linköping. I knappt ett dygn fick eleverna tackla ett gemensamt uppdrag som de, i grupper om 3-4 personer, sen försökte hitta en innovativ lösning till. Bland eleverna fanns Ebba Håkansson från Linköping.

– Det har varit jätteroligt att träffa massor med nya människor och att testa på hur det är att komma på en idé och genomföra den.

Vännen Linda Wennerström höll med.

– Det har varit häftigt att se att man faktiskt lyckas även om det bara är en natt. Man tänker att det här kommer aldrig att gå och vi kommer aldrig att hinna, men sen går det.

Årets uppdrag handlade om att ta fram en produkt eller tjänst som kan underlätta för Linköpings invånare att bli mer resurseffektiva. Ebba Håkansson gillade uppgiften även om hon först tänkte att det kunde bli svårt.

– Först när man hörde caset tyckte jag att det var jättesvårt, men sen hade vi en grupp och då kunde man bolla tillsammans. Det hjälpte väldigt mycket tycker jag.

Huvudkonceptet är fortfarande detsamma som tidigare år, nytt för årets upplaga var dock att eleverna fick ta del av tre inspirationsföreläsningar.

– Tidigare år har eleverna fått göra studiebesök på våra anläggningar, i år tyckte vi inte riktigt att det passade in med temat så istället fick de flera inspirationsföreläsningar, lite som en kreativitetsboost, säger Lovisa Staberg, marknadskommunikatör vid Tekniska verken.

Tidigare års idéer har i vissa fall plockats upp av Tekniska verken och en del av dem håller på att utvecklas. Det finns stor möjlighet för de idéer och lösningar som passar in i deras arbete att senare plockas upp och bli verklighet.

– Vår vision är att bli världens mest resurseffektiva region och för att bli det behöver vi den här generationens tankar och idéer, därför vill vi ha deras syn på hur vi kan bli ännu bättre, säger Lovisa Staberg.

Ungdomarna låstes in vid 16-tiden på torsdagen och jobbade sedan med uppgiften, med vissa avbrott för föreläsare och måltider, fram till förmiddagen på fredagen. Vid lunchtid presenterade sedan juryn den grupp som kommit fram till den bästa lösningen på problemet.

Vann gjorde grupp 14 för sitt helhetstänk och sitt förslag om ett abonnemang för att kontrollera hushållets energiutgifter. Gruppen bestod av Lucas Johansson från Åtvidaberg, Sofia Edlund Renbjörk från Norrköping, Oliver Glänneskog från Norrköping och Hilda Rosenqvist från Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om