Donatorn kritisk till uppsägningen på slottet

Konflikten på Nya slottet Bjärka-Säby fortsätter. Nu menar Oscar Ekman, som donerade slottet till Pingstkyrkan, att pastor Marcus Sönnebrandt farit med osanning för att få sin vilja igenom.

Under de senaste tio månaderna har en konflikt pågått kring Nya slottet Bjärka-Säby, detta sammetsgula 1700-talsslott som mäktigt reser sig ur eklandskapet två mil sydost om Linköping, på en landtunga mellan Stångån och Stora Rängen.

Under de senaste tio månaderna har en konflikt pågått kring Nya slottet Bjärka-Säby, detta sammetsgula 1700-talsslott som mäktigt reser sig ur eklandskapet två mil sydost om Linköping, på en landtunga mellan Stångån och Stora Rängen.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-10-14 18:00

Bakgrunden till konflikten är att Pingstkyrkan, som äger slottet, i våras sade upp sin överenskommelse med Ekumeniska kommuniteten (EKiBS) för att de vill ta huvudansvar för gudstjänstlivet på slottet. Beskedet kom efter flera års konflikt om vilken inriktning församlingen som hyr in sig på slottet ska ha, då Pingstkyrkans och kommunitetens tradition på flera sätt skiljer sig åt.

Uppsägningen skapade starka reaktioner. Både medlemmar i kommuniteten och tongivande kristna profiler i landet har ifrågasatt Pingstkyrkans agerande.

Nu ryter även Oscar Ekman, som 1980 donerade slottet till Pingstkyrkan, i från. I dag sitter han med i Ekmanstiftelsen på Bjärka-Säby, vars uppdrag är att säkerställa att Pingstkyrkan förvaltar slottet på rätt sätt.

Förra veckan skickade Oscar Ekman ett brev till Pingstkyrkans medlemmar där han anklagar pastor Marcus Sönnebrandt för att ha farit med osanning när han försvarat sitt beslut att vräka EKiBS.

"Marcus Sönnerbrandt har anfört att vi i familjen skulle vara kritiska till EKiBS verksamhet. Det är inte sant", skriver Oscar Ekman i brevet.

Ekman klargör att familjen aldrig har velat vräka EKiBS från slottet. Han anklagar Marcus Sönnebrandt för att på ett felaktigt sätt använt det gåvobrev som skrevs vid överlämnandet för att motivera beslutet. Där står det specificerat att slottet ska verka i en ekumenisk anda.

"Familjen Ekman anser inte att EKiBS verksamhet strider mot gåvobrevets anda eller mot programförklaringen. Inte någon i familjen (donatorerna) anser att så är fallet. (...) Vi är också mycket kritiska till att stiftelsen och familjen på ett oriktigt sätt använts vid presentationer och argumentation i frågan till stöd för församlingsledningens linje", står det.

Corren har varit i kontakt med Marcus Sönnebrandt. Han hänvisar till Pingstkyrkans styrelseordförande Per-Ola Hellberg som säger att man inte vill diskutera anklagelserna i media.

– För att reda ut de påståenden och felaktigheter som finns nämnda i brevet har församlingsledningen bjudit in Oscar Ekman, och de medlemmar i familjen som vill vara med, till samtal.

Inte heller Oscar Ekman vill kommentera brevet närmare, men säger att han fortfarande står för innehållet.

– Brevet är ett klargörande, och jag tycker att det talar för sig självt, säger han.

Nya slottet Bjärka-Säby

1980 donerades slottet till Sionförsamlingen i Linköping, idag Pingstkyrkan, av godsägaren Oscar Ekman.

I programförklaringen är det specificerat att slottet ska verka i en ekumenisk anda.

Det innebär att slottet ska vara en samlingsplats för flera trosinriktningar.

Med tiden blev slottet en allt viktigare plats för den ekumeniska rörelsen i Norden.

2008 bildades därför den Ekumeniska kommuniteten, som har ansvarat för gudstjänster och olika former av retreater.

15 augusti vräktes kommuniteten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!