Vår stad
Sortimentet bestod av över 80 000 artiklar, från ett omfattande livsmedelssortiment till specialvaror av allehanda slag. Det senare innefattade bland annat konfektion, ekipering, kosmetika, bosättning, möbler, textilier, sportutrustning och leksaker. Vidare fanns en avdelning för TV och radio samt en bokhandel. Varuhuset hade dessutom två restauranger. I annonserna sammanfattades det med att "Domus har allt som Ni önskar".
Bland nyheterna fanns ett löpande band, en persontransportör, där kunder med barnvagnar och varuvagnar bekvämt kunde ta sig mellan de olika våningsplanen. Det presenterades som varande Sveriges största av sitt slag.
Varuhuset hade två ingångar, en mot Lilla torget och en i hörnet mellan Drottning- och Repslagaregatorna. Innanför huvudingången fanns en klackbar med nyckelservice. Vidare fanns där en tidnings-, glass – och tobaksdisk.
Betalningen för samtliga varor skedde vid de 26 kassorna som låg vid varuhusets utgångar.
Varuhuschefen, disponent Tage Lind, meddelade att Domus hade kapacitet att ta emot 6 500 personer i timmen. Källarmästaren Alfred Carstens å sin sida berättade att han i självserveringsdelen hade plats för 180 gäster. I grillen, som hade bordsservering, kunde 60-talet gäster tas emot. I restaurangerna arbetade 30 personer vilka serverade svensk husmanskost. Totalt uppgick varuhusets personal till omkring 300 personer.
Byggnaden ritades av arkitekten Börje Holmquist i Stockholm. Varuhuset innebar en investering på cirka 22 miljoner kronor. För att få lönsamhet i satsningen krävdes en årsomsättning på 35 miljoner.
På frågan vad kooperationen ville med Domus svarade affärschefen för Konsum centrala Östergötland, direktör Arne Hammarlund: ”Lägre priser på varorna genom rationellt arbete och massförsäljning. Kvalitetsvaror och service.”
Redan 1969 skedde en tillbyggnad som innebar att Domus blev Östergötlands till ytan största varuhus.
Efter 24 år, våren 1990, lades Domus ned. Idag minner endast balkongräcket med dess text Konsum om byggnadens ursprung.
Planerna på att bygga ett kooperativt varuhus i Linköping presenterades första gången 1949. Ritningar till två olika varuhus togs fram innan ett Domusvaruhus öppnades i de ännu bevarade husen vid Stora torgets norra sida. Tillträdet till de lokalerna möjliggjordes genom att Kooperativa förbundet köpte den klassiska Linköpingsfirman Andersson- Beckman.