Correns granskning visar att det finns flera fall där domstolarna inte larmat vårdens tillsynsmyndighet Ivo om att vårdpersonal dömts för missbruksrelaterad brottslighet. Trots att domstolarna enligt lag är skyldiga att informera Ivo.
– De bryter ju givetvis inte uppsåtligen mot lagen, men det är ju en expedieringsskyldighet som inte alltid följs och det tycker jag är allvarligt, säger Domstolsverkets rättschef Peter Islander.
Domstolarna har inte tillgång till Socialstyrelsens register över legitimerad vårdpersonal och kan därför inte kontrollera om den åtalade i ett brottmål har en vårdlegitimation eller inte. Som lagstiftningen ser ut nu får domstolarna inte heller regelmässigt fråga Socialstyrelsen. Det är därför svårt för domstolarna att följa reglerna.
Corren har efterfrågat statistik för att få veta hur många sjuksköterskor och läkare som har dömts för rattfylleri och blivit av med sitt körkort. Både Socialstyrelsens och Transportstyrelsens register är offentliga. Vem som helst kan fråga myndigheterna om en viss person har vårdlegitimation eller har blivit av med sitt körkort. Trots det kan myndigheterna inte dela uppgifter med varandra. Det innebär att ingen vet hur många läkare och sjuksköterskor som har dömts för brott.
Nu efterlyser Domstolsverket en lagändring för att domstolarna ska få veta om den åtalade finns i Socialstyrelsens register över vårdpersonal.
– Förslaget till lösning är ett automatiserat system. Då skulle det ställas en fråga till Socialstyrelsen om personen som döms förekommer i deras register. Domstolen får då veta om domen ska expedieras till Ivo och Socialstyrelsen, som regelverket säger. Då slipper man den här problematiken, säger Domstolsverkets rättschef Peter Islander.
Eftersom det krävs en lagändring kommer Domstolsverkets begäran att ställas till regeringen och justitiedepartementet. Sedan behöver även ett it-system byggas innan det är möjligt för myndigheterna att dela informationen. Något sådant system finns inte i dag.
I väntan på en lösning finns kravet på domstolarna kvar, trots att de inte har verktygen att ta fram informationen som krävs.
– Risken för fel är större så länge det inte sker automatiserade förfrågningar, säger rättschef Peter Islander.