Solcellsparken på Erikstad utanför Bankekind planeras bli 50 hektar stor, med en installerad effekt på 45 MW. Bakom satsningen står Better Energy Sweden i samarbete med markägaren, den förre riksdagsmannen Staffan Danielsson.
Länsstyrelsen har tidigare i praktiken stoppat solcellsparken. Myndigheten förbjöd paneler på 35 hektar, med huvudargumentet att det rör sig om bra åkermark. Att bara bygga på de 15 hektar som återstod ansåg inte Better Energy Sweden vara ekonomiskt möjligt och företaget överklagade därför.
Nu har mark- och miljödomstolen fattat sitt beslut. Länsstyrelsens förbud undanröjs och Better Energy Sweden får bygga på hela området, bortsett från ett halvt hektar som anses ha höga naturvärden. Länsstyrelsen har valt att inte överklaga domen.
– Det här är väldigt positivt. Nu kan vi gå vidare och detaljplanera, säger Andreas Brännström, vd för Better Energy Sweden.
Helt säkert är det ändå inte att solcellsparken byggs.
– Det återstår några frågor att lösa, framför allt när det gäller anslutningen till elnätet. Framåt slutet av kvartal 1 2024 räknar jag med att vi vet mer och då kommer vi att bjuda in de närboende till mer dialog. Det är viktigt för oss att de accepterar parken, säger Andreas Brännström.
Det juridiska läget när det gäller om solcellsparker ska tillåtas på åkermark är fortfarande oklart.
– Hela branschen sitter och väntar på att få vägledning. Det man ser är att mindre parker slinker igenom lättare och att besluten beror mycket på vilken klass åkermarken har, kommenterar Brännström.
Markägaren Staffan Danielsson välkomnar domen och tycker att länsstyrelsen förde ett konstigt resonemang när den ville stoppa solcellerna.
– Jag kan få EU-stöd för att plantera energipilträd på mina åkrar. En solpark ger 20 gånger mer energi och till skillnad från energiskog så bevaras åkermarken. Efter en 30-årig paus återgår ju marken till åkerjord. Att som länsstyrelsen dra in naturvården och påstå att fårbete och solpaneler hotar den biologiska mångfalden är ännu märkligare. Rimligen ökar den genom att årlig plöjning och höstvete ersätts av långvarig vall och fårbete.
Leveranstiden för en anläggning av den här storleken är minst två år, bedömer Andreas Brännström, så solcellsanläggningen på Erikstad kan stå klar tidigast 2026. Det innebär att den inte kommer att bli störst i Sverige, för det pågår ännu större solcellsprojekt på flera håll i landet.