Dömdes för falsk spärrtjänst – överklagar

Den 26-årige Linköpingsbo som dömdes till fängelse för att ha lurat företagare och sen gömt sig i Thailand har nu överklagat domen.

telefon

telefon

Foto: Johnny Gustavsson

LINKÖPING2014-09-24 08:30

Mannen drev tillsammans med en annan man ett företag där de via telefon sålde en spärrtjänst som skulle stoppa telefonförsäljare.

Men spärrtjänsten fanns inte och hade aldrig funnits. Innan bubblan sprack hade de lurat till sig cirka 1,1 miljoner kronor.

26-åringen, som enligt domstolen var huvudman, höll sig gömd i Thailand i två år innan han anmälde sig själv hos polisen. Han dömdes av Linköpings tingsrätt till ett års fängelse i slutet av augusti.

När han nu väljer att överklaga anför hans advokat flera skäl. Han skriver att hans klient är tidigare ostraffad, det är gammal brottslighet och hans klient lever nu ett ordnat liv. Advokaten framhåller också att 26-åringen erkänt och att han känt sig tvingad av andra kriminella att begå brott och att han gömt sig för att han varit hotad.

Hotets allvar styrks enligt advokaten av att en nära bekant till 26-åringen faktiskt mördades i Thailand.

Vidare har 26-åringen enligt överklagandet inte tjänat något på bedrägerierna, det finns inget som tyder på att han skulle ha levt något lyxliv i Thailand.

26-åringen yrkar därför att hovrätten dömer honom till villkorlig dom med samhällstjänst – alternativt ger honom ett kortare fängelsestraff. Han vill också räkna in de fyra dagar han satt inlåst hos polisen i Bangkok när hans strafftid ska beräknas.

I tingsrättens dom dömdes han också till att betala skadestånd till alla de svenska företagare som lurades. Den delen finner 26-åringen korrekt och den har inte överklagats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!