Många konsumenter känner inte till eller tänker på att det finns inbyggda batterier i produkter som blinkande nyckelringar, spel, presentklockor och spelande gratulationskort.
I Linköping ansvarar Tekniska verken för batteriinsamlingen. Men Liselott Andersson, som är batteriansvarig, anser att det är svårt att säga hur många ton batterier som hamnar rätt eller fel.
-- Plastgrejer med inbyggda batterier lämnas ibland i de holkar som är uppställda i butikerna. Det märks inte minst eftersom de tar stor plats. Men det finns säkert mycket miniatyrelektronik som slängs i soppåsen, säger Liselott Andersson.
Småelektronik med inbyggda batterier ska inte läggas i batterirör och holkar utan ska lämnas in på miljöstationer för farligt avfall eller på Gärstad återvinningscentral.
Förra året insamlades 24,8 ton småbatterier, och 136 ton bilbatterier lämnades in på de nio miljöstationerna i Linköping. Året dessförinnan var siffrorna något högre, 25 respektive 163 ton.
-- Sedan tillkommer stora apparater med mycket elektronik som teve och datorer, men de får bara slängas på Gärstad.
Batterier som samlas in i Linköping transporteras till ett behandlingsföretag i Oskarshamn. Där sorteras de miljöfarliga batterierna bort för att skickas vidare för slutbehandling.
Liselott Andersson säger att målsättningen är att alla batterier ska samlas in. Men det är en svår uppgift om inte alla vet att det finns batterier inbyggda i produkterna. Därför är det viktigt att informera konsumenterna.
-- En riksomfattande informationskampanj håller på att planeras. Den ska genomföras nästa år för att för att få fler konsumenter att lämna in sina batterier.
Batteriinsamlingen har undersökt svenskarnas slängvanor. Lite drygt var tredje tillfrågad kunde inte nämna någon produkt med inbyggt batteri.
I de svenska hemmen finns cirka 50 miljoner produkter med dolda batterier, som exempelvis eltandborstar, mixerstavar, rakapparater och många leksaker. Många av dessa hamnar i soptunnan när de har slutat att fungera.
En undersökning visar att insamlingsmängden med inbyggda nickel-kadmiumbatterier sjönk med nästan 30 procent förra året jämfört med föregående år, från 167 till 116 ton. Siffrorna bekräftar de farhågor som finns om att svenskarna slänger sina inbyggda batterier i soporna i stället för i holken.