Det rapporterar VA-branschens tidskrift Cirkulation och Sveriges radio Ekot. Efter att rekordhöga halter av tungmetallerna bly och kadmium uppmättes i brunnar i Höör i Skåne för några år sedan har Statens geologiska undersökning (SGU) tagit prover i flera brunnar och kartlagt grundvattenflöden och berggrund i det området. Upptäckten ledde bland annat till att man omprioriterade utbyggnaden av VA-nätet i Höör-området. Där har även kommunen initierat särskilda dricksvattenprover till småbarnsfamiljer eller familjer som väntar barn.
De höga halterna av bly och kadmium kan ha naturliga orsaker, säger Peter Dahlqvist på SGU till Sveriges radio Ekot:
– Allt pekar på naturliga orsaker. Troligen är det så att det från början kommer från berggrunden.
Enligt tidskriften Cirkulation påpekar rapporten från SGU att liknande problematik kan förekomma i andra delar av Skåne men också i Västra Götaland (Billingen), Närke (Kumla och Örebro), Östergötland (Linköping), Jämtland (Östersund), Småland (Kalmar och Mönsterås) samt i delar av Västerbotten.
SGU rekommenderar mätningar i flera kommuner, däribland Linköping, enligt tidskriften.
För enskilda brunnar är det fastighetsägaren som har ansvar för vattenkvaliteten. Tungmetaller som bly lagras i kroppen och i höga halter kan de bland annat skada nervsystemet hos barn.