Ditt vatten kan innehålla bly

Geologer varnar för att naturligt förekommande bly och och kadmium kan finnas i brunnsvatten på flera platser i landet. Bland annat pekas Linköping ut.

Kranvatten från egna brunnar kan innehålla höga halter av naturligt förekommande bly. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Kranvatten från egna brunnar kan innehålla höga halter av naturligt förekommande bly. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2016-03-17 15:00

Det rapporterar VA-branschens tidskrift Cirkulation och Sveriges radio Ekot. Efter att rekordhöga halter av tungmetallerna bly och kadmium uppmättes i brunnar i Höör i Skåne för några år sedan har Statens geologiska undersökning (SGU) tagit prover i flera brunnar och kartlagt grundvattenflöden och berggrund i det området. Upptäckten ledde bland annat till att man omprioriterade utbyggnaden av VA-nätet i Höör-området. Där har även kommunen initierat särskilda dricksvattenprover till småbarnsfamiljer eller familjer som väntar barn.

De höga halterna av bly och kadmium kan ha naturliga orsaker, säger Peter Dahlqvist på SGU till Sveriges radio Ekot:

– Allt pekar på naturliga orsaker. Troligen är det så att det från början kommer från berggrunden.

Enligt tidskriften Cirkulation påpekar rapporten från SGU att liknande problematik kan förekomma i andra delar av Skåne men också i Västra Götaland (Billingen), Närke (Kumla och Örebro), Östergötland (Linköping), Jämtland (Östersund), Småland (Kalmar och Mönsterås) samt i delar av Västerbotten.

SGU rekommenderar mätningar i flera kommuner, däribland Linköping, enligt tidskriften.

För enskilda brunnar är det fastighetsägaren som har ansvar för vattenkvaliteten. Tungmetaller som bly lagras i kroppen och i höga halter kan de bland annat skada nervsystemet hos barn.

Eget dricksvatten

Du som har egen brunn ansvarar själv för kontrollen av ditt vatten. Miljökontoret har inte ansvar för tillsynen när det gäller enskilda brunnar. Vid eventuella problem med vattenkvalitén bör du kontakta en konsult för rådgivning.

Om du däremot hyr ut till fler än två permanenthushåll eller har en livsmedelsverksamhet som använder vatten från en enskild brunn, måste du anmäla detta till miljökontoret. Du är då skyldig att följa Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten.

Du som hyr en bostad med enskilt vatten bör i första hand vända dig till fastighetsägaren vid eventuella frågor om vattenkvalitén. Om du och fastighetsägaren inte är överens kan du kontakta miljökontoret. Se mer www.linkoping.se och www.livsmedelsverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om