Sedan hösten 2008 har den globala byggindustrin haft det tufft. Linköpings har varit hyfsat förskonat men har hamnat i en nedåtgående trend som tycks svår att bryta.
Om befolkningstillväxten i kommunen fortsätter på samma sätt som tidigare behövs ungefär 500 till 700 nya bostäder varje år. Så mycket byggs det inte i dag, och kommunen ser gärna att produktionen ökar med ett 100-tal lägenheter per år.
Planer fullföljs inteSamtidigt finns det 3 400 bostäder i antagna och bygglovshanterade detaljplaner. Ytterligare 1 800 lägenheter beräknas bli antagna de kommande åren. Men det har blivit allt trögare att få igång produktionen.
För att bryta utvecklingen har kommunen startat tjänsten Byggdialog. Det ger den enskilde byggherren eller fastighetsägaren en direktkanal in i samhällsbyggnadsförvaltningen.
– Det är ett produktionsinriktat samtal med tjänstemän som jobbar praktiskt med dessa frågor. Vi får också veta om kommunen kan göra det lättare att komma igång med byggandet, säger Muharrem Demirok (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Förtäta innerstadenHan ser två metoder att snabbt och effektivt få ut nya bostäder på marknaden. Det ena handlar om att de 3 400 planerade bostäderna ska komma i produktion. I det fallet kan kommunen inom ramen för Byggdialog hjälpa byggherrar och fastighetsägare att hitta möjligheter och lösningar.
Den andra metoden är att förtäta innerstaden. Enligt Muharrem Demirok finns det stor potential att utveckla och förändra det befintliga bostadsbeståndet.
– Om fastighetsägarna växlar upp till att bli byggherrar på den egna marken kan vi få ett stort tillskott av centrala lägenheter utan att behöva ta ny mark i anspråk, säger han.
Exklusiv rätt möjligtHöstens tio dialogträffar med kommunens tjänstemän är redan fulltecknade. Men det blir fler tillfällen till våren. Det som sägs på mötena är konfidentiellt och diarieförs inte. Byggherren får heller inte exklusiv rätt till de områden som diskuteras, men möjligheten finns.
– Vi särbehandlar ingen byggherre. Vi gör marktilldelningar utifrån det regelverk som finns. Men vi ställer också krav, du bör kunna tillföra Linköping ett bestående värde. De som presenterar den typen av förslag kommer vi att lyssna till i första hand, säger Muharrem Demirok.