"Det var som en tromb hade dragit fram"

Ett kraftigt oväder fällde ett 30-tal träd strax utanför Ljungsbro i måndags kväll. Magnus Lundberg befann sig alldeles i närheten av platsen. "Det var som en tromb hade dragit fram", säger han.

Oväder utanför Ljungsbro fällde ett 30-tal träd, de flesta fullvuxna björkar men också några granar.

Oväder utanför Ljungsbro fällde ett 30-tal träd, de flesta fullvuxna björkar men också några granar.

Foto: Helén Dichek,

Linköping2019-07-30 15:00

Klockan var kring 19.15 och Magnus Lundberg hade planerat att göra en löprunda vid Olstorps motionscentrum tillsammans med sin sambo och sin syster.

Framme vid platsen möttes de av ett kraftigt åskväder.

– Det var som att åka rakt in i en vägg av svarta moln och regn. Det gick helt enkelt inte att ta sig fram på grusvägen. Vattnet forsade fram, säger Magnus som istället bestämde sig för att köra vidare norrut, i riktning mot Vreta Kloster golfklubb.

Där, på den asfalterade vägen, hade ett flertal bilar tvingats stanna.

Bengt-Åke Pettersson som befann sig vid platsen beskriver det som att det var som att köra in i en biltvätt med torkfläkten på.

– Det blåste något fruktansvärt. Och regnet vräkte ned. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.

Magnus Lundberg bekräftar kraften i ovädret:

– Det var nästan overkligt. Men lika snabbt som det kom, lika snabbt försvann det. Plötsligt började solen titta fram och vi såg två riktigt vackra regnbågar på himlen.

Omkring en halv kilometer förbi golfbanan låg ett 30-tal träd omkullblåsta, de flesta fullvuxna björkar men också några granar.

Lundbergs syster, Helén Dichek, passade på att ta några bilder av förödelsen.

– Det såg ut som en tromb hade dragit fram, säger Magnus. Träden stod på en beteshage och hade inte så mycket som skyddade dem från den kraftiga vinden.

Hans Söderberg, kanslist på Vreta Kloster golfklubb, berättar att några träd på anläggningen strök med när ovädret drog förbi.

– Men de stod en bit utanför själva banan och har därför inte skadat spelytorna. I övrigt klarade vi oss bra, frånsett allt regn som föll, säger han.

På SMHI uppger meteorolog Alexandra Ohlsson att man såg det kraftiga ovädret på satellitbilder, men att man inte kunde uppskatta vindarnas hastighet.

– Det är inte alls orimligt att det bildas tromber i åskväder. I Sverige kan vindhastigheten nå upp till 75 meter per sekund och vid sådana tillfällen är det stor risk för att träd inte står pall. Tak kan också slitas bort från hus.

Ohlsson beskriver en tromb som en kraftig virvelvind.

– Den rör sig på en begränsad yta och bildas ganska fort, men med ett kort förlopp eftersom den dör ut relativt kvickt.

Lika snabbt som åskvädret kom, lika snabbt försvann det, berättar vittnen som hört av sig till redaktionen.
Lika snabbt som åskvädret kom, lika snabbt försvann det, berättar vittnen som hört av sig till redaktionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!