73 miljoner kronor, plus moms, alltså närmare 100 miljoner kronor, kommer fastighetsrenoveringen att kosta. Det är rejäla ingrepp som måste göras. På åtgärdslistan står alltså tak och avlopp, dränering, VVS, el och energiåtgärder, men också allmänna bygginsatser och brandtekniska åtgärder.
– Viktiga delar, säger museichef Olof Hermelin. Det är åldriga system som har byggts på och ändrats om efter hand som museet har byggts till och förändrats. Fastigheten har inte direkt misskötts, men mycket som borde ha bytts ut och förnyats har det inte funnits resurser till.
Än har inte den slutliga projekteringen gjorts, men det finns förstås en planering.
– I höst kommer vi att veta mer exakt hur renoveringen ska gå till, säger Olof Hermelin. Sannolikt kommer det att bli en successiv stängning av byggnaden från våren 2019.
Just nu tänker han att det blir den nyaste delen av museet som stängs först, det nya galleriet som byggdes 1993-94. Det var bara några år efter 1989 års utbyggnad av Westmanhallen.
Museet var efterlängtat när det invigdes 1939. Då hade stadens två museer redan funnits länge och väl i olika lokaler: "Linköpings stads museum för skön konst" och "Östergötlands Fornminnes- och Museiförening". En arkitekttävling ordnades och av 53 olika tävlingsbidrag vann arkitekterna Nils Ahrbom, Helge Zimdal och Sven Hesselgren och deras funktionalistiska byggnad.
– När vi nu bygger om ska vi ta vara på kvaliteter som skapades här från början, som till exempel marmorgolvet från Kolmården, ljusinsläppen genom glastaket och andra bra lösningar som fanns, säger Olof Hermelin. En del har byggts bort under årens lopp, och det kan vi bygga tillbaka.
– Annat ska vi ta bort och förändra. Värmesystem, ventilation, hela klimatstyrningen, har utvecklats enormt på senare år.
Han pekar på värmeelementen som sitter i taken inne i konstavdelningen, ett exempel på sånt som ska bort. Föremålen i ett museum har olika behov av värme och luftfuktighet: det ska vara torrt där järnföremålen befinner sig och fuktigare där målarduk har spänts över träpannåer; och så ett speciellt mikroklimat i montrarna där speciellt känsliga föremål visas.
– Vi söker pengar från flera olika håll för att kunna bygga om basutställningen och visa mycket mer, inte minst från våra stora konstsamlingar.
Kommer vi att känna igen oss efter renoveringen?
– Vi vill öppna med ett nytt ansikte och med nya utställningar. Annat måste vi ha kvar förstås, som Bergsgraven med stenåldersfamiljen och Cranachmålningarna.
Det är Region Östergötland och Linköpings kommun som är huvudmän för Stiftelsen Östergötland länsmuseum, och de har beslutat att dela på museets ökade kostnader till följd av renoveringen. Regionen bidrar med stöd när det gäller fastighetsfrågor och kommunen med stöd i finansiella frågor.