Det konstaterar Tekniska Verken i en egen rapport som skickats till länsstyrelsen.
Det var vid 20-tiden på fredagen den 25 juli som branden bröt ut. Den upptäcktes av vaktbolaget på området som går rond varannan timme. Sopor under ett skärmtak hade fattat eld och kraftig svart rök steg mot himlen.
Räddningstjänsten uppmanade boende, i främst västra Linköping, att stänga dörrar och fönster på grund av brandröken.
Enligt rapporten påbörjade Tekniska Verkens personal släckningsarbetet, räddningstjänsten kom tio minuter senare.
Tillsammans bekämpade de branden fram till klockan 23. Tekniska Verkens personal fortsatte sedan själva till dess att branden var helt släckt vid 4-tiden på natten.
Cirka 50 av de 500 ton sopor som lagrades på platsen brann upp.
Tekniska Verken skriver att självantändning sannolikt är orsak till branden.
Man konstaterar att denna typ av bränder är svåra att förhindra, men anser att rutinerna med vaktrondering och egen släckningsutrustning hjälpte till att begränsa branden.
Enligt uppgifter från länsstyrelsen brann några 100 ton sopor upp på Gärstadverket 2004 och 2008 ett par hundra ton. Vid senare sopbränder på området har det varit betydligt mindre mängder.
Carina Gummesson på länsstyrelsens miljöskyddsenhet, konstaterar att Tekniska Verken har gjort ganska mycket förbättringar. De har bland annat skaffat en egen brandbil och upprättat en insatsplan i samråd med räddningstjänsten.
– Det kan ju bli självantändning i avfallet, så det gäller att släcka så snabbt som möjligt.
Eftersom Gärstadverket ligger så pass nära bebyggelse och bränder kan påverka de boende, är det extra viktigt för länsstyrelsen att bevaka frågan.
Carina Gummesson vet i nuläget inte om de kommer att efterlysa konkreta förändringar utifrån den senaste branden.
Men generellt kan övervakning av temperaturer, övervakningskameror och sprinklersystem vara sätt att ytterligare stärka säkerheten.