Lindstén är nu orolig för att färre parkeringar ska påverka handeln och andra verksamheter i centrum.
– Frågan är vad som krävs för ett levande city. Jag är för ett city med mycket gågator, vackra torg och få bilar, men för att nå dit krävs goda parkeringsmöjligheter. Utan bilar får vi inte en tillräcklig tillgänglighet till city och utan det ingen levande stadskärna.
Han hänvisar till att det från början var tänkt att bygga parkeringshus på Eddan, som i dagsläget utgör en viktig parkering för centrum. Där ska nu byggas bostäder och här finns en koppling till planerna på att bygga ut p-huset Akilles.
– Nu är det viktigast att det inte blir ett glapp mellan Eddan och påbyggnaden av Akilles. Det skulle minska antalet parkeringsplatser och risken är att människor väljer att handla i Tornby i stället med ökande trafik där. Vad skulle miljön vinna på det? frågar han sig.
Tillsammans med vd:n för Lindsténs fastigheter – Eva Lindstén – anser han att parkeringsplatserna bara blivit färre de senaste åren.
– Man byggde till exempel bort en stor del av parkeringen vid Tinnis. Likaså i nedre delen av Ågatan. Vi anser att det måste finnas plats för bilen i centrum också, säger Eva Lindstén.
Enligt dem påverkas inte bara handeln av sämre tillgänglighet med bil, utan även kontorsverksamheterna i innerstan.
– Våra hyresgäster har behov av att komma till jobbet med bil, och de kanske även åker mycket bil i jobbet. Rimlig närhet till parkeringar blir viktigt då, säger Peter Lindstén.
Thomas Åhman på Vasaparkens Fastighets AB signalerar en liknande oro:
– Vi tror att tillgängligheten med bil betyder väldigt mycket för handeln inne i Linköping. Det är en balansgång. Men det går inte att tro att alla ska cykla eller åka buss in till innerstan och handla. Man måste tillföra nya p-platser när man bygger igen gamla. Gör man ett bilfritt centrum måste det finnas p-platser utanför det man kallar för stadskärna. Det är ofta ganska fullt i p-husen i dag, säger Thomas Åhman.
En fastighetsaktör som vuxit in i Linköpings city senaste åren är Lundbergs. Enligt Roger Ekström, vice vd på Lundbergs – och nybliven ordförande i Linköping City Samverkan AB – är inte antalet p-platser det stora problemet:
– Jag tror att antalet räcker. Det är dock viktigt med parkeringsledningssystem som gör att bilisterna lätt hittar till de p-anläggningar som finns. Många som vill ha ännu mer bilar i centrum brukar tycka att parkering i city borde vara gratis. Men då skulle ”fel” bilar stå parkerade för länge och därmed hindra att handeln utvecklas, säger Ekström och fortsätter:– Hela begreppet ”bilfritt centrum” är fel. Delar av stadskärnan ska vara för fotgängare och uteserveringar och andra mötesplatser. Men man måste också kunna ta sig dit med bil. Köper du en vedklyv behöver du parkera närmare än om ska ha något klädesplagg till exempel.
Hur viktigt är det att man kommer fram med bilen till butiker och till olika verksamheter?
– Helt avgörande! Det betyder inte att varje butik måste ha en p-ruta framför dörren, men parkeringsmöjligheter inom ”bekvämlighetsavstånd” är ett måste. Man måste känna att det är lätt att nå butiker och restauranger i centrum.
Hur viktigt tror du att det kommer att vara i framtiden?
– Det är inget som pekar mot att vi blir mer ”kollektiva” i vårt sätt att tänka. Vi vill kunna använda bilen för att transportera både familj och inhandlade varor.
Rosie Hall är verkställande tjänsteman för Linköping Handel. Hon understryker att näringsverksamheten i city är känslig för förändringar av tillgängligheten:
– Butiksägarna sitter ofta fast i långa kontrakt. Och så gräver man plötsligt upp gatan. Eller tar bort parkeringsplatser. Det är jätteviktigt att kunna ta sig fram med bil i centrum. Även om det ska ske kontrollerat. Samtidigt behövs infrastruktur till och från våra andra handelsområden i Linköping, med bra avfarter och kollektivtrafik, säger Rosie Hall.