Det lönade sig att hänga på låset för Carolina

Sugen på att få betalt för att skola om dig? I så fall kan det vara läge att vara vaken till midnatt i kväll. "Häng på låset", tipsar Carolina Karlsson, en av de 106 östgötar som beviljats omställningsstudiestöd.

Carolina Karlsson är av 106 östgötar som fått sin ansökan omställningsstudiestöd beviljad. "Jag ångrar inte att jag började plugga. Jag ångrar att jag inte gjort det tidigare", säger hon.

Carolina Karlsson är av 106 östgötar som fått sin ansökan omställningsstudiestöd beviljad. "Jag ångrar inte att jag började plugga. Jag ångrar att jag inte gjort det tidigare", säger hon.

Foto: Johan Rödin

Linköping2023-09-30 08:00

Carolina Karlsson, 40, från Linköping läser en HR-utbildning och fick ja när hon sökte omställningsstudiestöd. Många andra fick nej – eller vänta länge på besked.

– Jag är tacksam för min egen del men frustrerad på systemet. Tekniken har ju gått framåt så jag förstår inte varför det behöver vara så mycket handpåläggning, säger Carolina.

Omställningsstudiestödet infördes förra året. Det riktar sig främst till dem som mitt i livet vill stärka sin kompetens eller byta yrkesbana och få studiebidrag motsvarande 80 procent av sin lön under ett års heltidsstudier.

Många sökte. Många fick avslag.

Men debatten har också handlat om orimligt lång väntan på besked och att åtskilliga budgeterade miljoner brunnit inne, vilket både Svenskt Näringsliv och fackförbunden LO och PTK varit kritiska mot.

Enligt Centrala Studiestödsnämnden, CSN, är det "komplext regelverk och otillräckligt antal handläggare" som orsakat problemen.

Detta hoppas man komma till rätta med inför den nya ansökningsomgång som inleds i morgon, 1 oktober, genom att regeringen tilldelat CSN mer resurser.

undefined
"Det är ett segt system – men positivt för mig som ändå fått stödet. Det var värt mödan att sätta klockan", säger Carolina Karlsson som skickade in sin ansökan om omställningstudiestöd en minut efter midnatt första ansökningsdagen..

Carolina hade redan börjat plugga när en kollega tipsade henne om att söka omställningsstudiestödet.

– Jag visste ju att det fanns men tänkte att det inte var så smidig process och att jag skulle behöva fylla i 40 000 papper. 

När hon väl bestämt sig gick hon tillväga på samma sätt som många gör för att skaffa biljetter till populära konserter.

– Det stod ju inte riktigt "först till kvarn" men att "processen successivt går igenom vartefter du söker. Så jag tänkte att jag sätter väl klockan och jag var vaken den natten ansökningarna skulle kicka igång en minut över tolv. Det visade sig vara fördelaktigt.

Hur länge fick du vänta på besked?

– Jag kommer inte ihåg. Men det måste ha varit månader. Jag var tvungen att söka vanligt CSN för jag hade inte hunnit få besked när kursen startade i januari. Och då var jag ändå först på.

undefined
Carolina Karlsson är av 106 östgötar som fått sin ansökan omställningsstudiestöd beviljad. "Jag ångrar inte att jag började plugga. Jag ångrar att jag inte gjort det tidigare", säger hon.

För Carolinas del var stödet inte avgörande för att hon skulle plugga vidare.

– Jag hade ändå bestämt mig. Jag kunde fixa det här ett år utan omställningsstudiestödet och i stället ta det vanliga lånet och bidraget via CSN och personliga kontakter. Men för vissa hänger ju allt på ett ja eller nej till stöd. Och att då behöva vänta så länge på besked... Jag får ont i magen bara jag tänker på det, säger hon.

– Det är ett segt system – men positivt för mig som ändå fått stödet. Det var värt mödan att sätta klockan. Och samarbetet med Omställningsfonden har varit fantastiskt. Det personliga kontakt jag haft är med fonden, CSN är bara en utbetalare i sammanhanget.

Carolina är anställd av Linköpings kommun som samhällsvägledare. Hon var med från starten när kontaktcentret Kontakt Linköping drog igång 2019.

– Jag har även jobbat med coaching och som gruppledare men insåg att jag inte hade den ledarskapsutbildning som krävdes för att kunna avancera i tjänst.

Siktet är inställt på – minst – tre års studier.

– Jag insåg att en kandidatexamen på minst 180 poäng faktiskt gör skillnad i arbetslivet. Just nu läser jag ledning- och strategiskt personalarbete här på LiU och en kurs i Halmstad  på distans med företagshälsovård, pedagogiskt ledarskap och utvecklingsarbete.

Vad är ditt mål?

– Coachande ledarskap på ett eller annat sätt inom HR.

Du ångrar dig inte?

– Nej, det är det bästa jag har gjort. Jag ångrar att jag inte gjort det tidigare.

Omställningsstudiestöd

Stödet har kommit till efter en överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter och riktar sig till den som är mellan 27 och 62 år och vill vidareutbilda sig eller skola om sig.

47 000 personer ansökte hösten 2022 och våren 2023 om omställningsstudiestöd.

Endast 3 026 personer (106 i Östergötland) hade, enligt Omställningsfonden, fram till 20 augusti i år fått sina ansökningar beviljade – drygt hälften av dem kom från jobb inom offentlig sektor.

1 oktober inleds den nya ansökningsperioden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!