"Det hjälper att få studiemedel"

Corren har träffat tre sommarstudenter vid Linköpings universitet som är nöjda med sina sommarkurser. Men de är kritiska mot att så många söker och sedan inte tar sin plats.

Simon Hellgren, Caroline Netzell och Hanne Secher är nöjda med sina sommarkurser. Möjligheten att få CSN spelade också in i valet att studera i sommar.

Simon Hellgren, Caroline Netzell och Hanne Secher är nöjda med sina sommarkurser. Möjligheten att få CSN spelade också in i valet att studera i sommar.

Foto: Diana Savina

LINKÖPING2014-07-22 08:30

– Det blir svårt att planera för oss som verkligen vill läsa, säger sommarstudenten Hanne Secher.

Hon läser en sommarkurs i retorik på LiU och är nöjd med vad hon lärt sig hittils. Men inte förrän uppropsdagen fick hon reda på att hon fick en plats eftersom hon först blev reserv.

– Att jag kunde ta min plats var ren tur, jag kunde ju planerat att göra något helt annat under sommaren, säger Hanne Secher.

Simon Hellgren och Caroline Netzell har läst kursen Utställningsgestaltning i historisk miljö som gick i juni och är förlagd till Vadstena. De tycker att kursen var lärorik och att kunskaperna är relevanta då de till vardags studerar kandidatprogrammet i kultur, samhälle och mediegestaltning. Att räkna in kursen i examen är dock inget de har tänkt på att göra.

– Det finns nog inte utrymme för det, säger Caroline Netzell.

Pengar spelade in

Alla tre tar CSN-bidrag och möjligheten att få in pengar under sommaren spelade in i valet att studera.

– Hittils har jag bara fått fyra pass på mitt sommarjobb, så visst hjälper det att kunna få studiemedel, säger Caroline Netzell som även tog studielån under kursen.

De tror att många söker sommarkurser på grund av osäkerheten inför sommaren. Konkurrensen om jobben är hård och ett inkomstbortfall på nästan tre månader kan vara knepigt att hantera. På sociala medier har diskussioner om svårigheten att komma in på sommarkurser cirkulerat.

– Men det kan också vara jobbigt att vara sysslolös i nästan tre månader även om man klarar det ekonomiskt, säger Hanne Secher.

Flera "udda kurser"

När de letade sommarkurs slogs de av att många av dem har ett väldigt specifikt tema. Att utforska ett samtida kulturellt fenomen, som Harry Potter-kursen som ges på Linnéuniversitetet eller "HBO och det samtida dramat", som handlar om tv-serier från det amerikanska produktionsbolaget HBO, till exempel.

– Det finns en hel del udda kurser som kan verka lite som slöseri med tid och pengar, säger Simon Hellgren.

Han sökte själv en handfull kurser och är glad att han kom in på den i Vadstena. På vissa hade han fler än tusen reserver framför sig i kön.

De tycker att det vore bra om man kunde använda sommarmånaderna till att läsa relevanta kurser och på så sätt ta examen snabbare. Men det är osäkra på hur det skulle gå till i praktiken.

– På vissa kurser är det väldigt svårt att komma in på vår- och höstterminen. Det vore praktiskt om man kunde läsa dem på sommaren i stället, säger Hanne Secher.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om