"Det har varit den värsta sommaren på flera år"

25 sängar för lite – varje morgon. Så såg verkligheten ut på den så kallade medicinlinjen på US veckorna efter midsommar. Brist på sjuksköterskor och vårdplatser har gjort årets sommar till en påfrestande tid för både patienter och personal.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2014-09-01 09:30

– Den här sommaren är den mest ansträngda jag upplevt de senaste tio åren, säger chefläkare Christer Andersson.

Framför allt är det bristen på vårdplatser på medicinlinjen (se faktaruta) med många äldre multisjuka och ofta vårdtunga patienter som gjort platspusslet svårt att lägga.

– Vi har en ständig brist på 10–15 vårdplatser för denna grupp under hela året, och när vi sen skurit ner på platserna så mycket som i sommar så får det stora återverkningar, slår Christer Andersson fast.

Vi träffas på akuten. Correns reporterteam får kryssa mellan patienterna som sitter och ligger i varje vrå. I ett rum i en korridor längre bort sitter Elaine Lundberg och Ann-Charlotte Eliasson. De arbetar som vårdplatskoordinatorer och har fått slita hårt i sommar med att försöka hitta platser till alla patienter.

– Det har varit bedrövligt, konstaterar Elaine Lundberg. Den värsta sommaren sen jag började här 2008.

Ann-Charlotte Eliasson berättar att det är 50 patienter på akuten i detta nu, och att de har 40 överbeläggningar. Det är som att sommaren inte tagit slut, det är lika många patienter och lika få sjuksköterskor fortfarande.

Ordinarie antal vårdplatser är 623. Vecka 30, i juli, var man nere på 430 platser. Ännu är inte alla vårdplatser öppnade. Men vad beror det på?

– Om det funnits sjuksköterskor så kunde vi ha haft fler platser. Men sköterskorna fattas, säger Ann-Charlotte Eliasson.

– Det är det som är den springande punkten, håller Christer Andersson med.

Elaine Lundberg påminner om att personalen som jobbat nu är jättetrött. Sköterskorna har fått ta hand om fler patienter, och dessutom ofta patientgrupper som man inte är vana vid, till exempel en som borde ha legat inne på kirurgen men istället fått läggas in på öronkliniken.

För de geriatriska patienterna har situationen varit extra svår. Av geriatrikens totalt 31 vårdplatser har hela 18 varit stängda.

– Så stora neddragningar har det aldrig varit förut, säger Ann-Charlotte Eliasson.

– Äldre och förvirrade patienter är svåra att placera också, menar Elaine Lundgren. Det är svårt för ovan personal att klara av dem.

Andra kliniker som haft det mycket tufft är hematologen och infektion.

Allt det här måste innebära risker för patienterna. Har det varit någon incident när någon kommit till skada?

– Jag har inte fått kännedom om att något skulle ha hänt. Men en sån här situation innebär såklart alltid risker för patientsäkerheten, erkänner Christer Andersson.

Allt är inte nattsvart. På kirurgkliniken, förra årets sorgebarn, har man haft det bättre i år. Där har man lyckats i sin rekrytering och anställt många nya sjuksköterskor i tid. Även på akuten har man en bra stabilitet. Som Corren berättade förra året har man där ändrat i grundbemanning och semesterperioder (tre) för att ha ordinarie personal på plats hela tiden.

I en rapport från Christer Andersson och hans kollega chefläkare Ann-Sofie Sommer till landsstingsdirektören listar de förslag på vad som behöver göras bättre inför nästa år. Några förslag:

1 Förbättra tillgången på sjuksköterskor

2 Börja planera inför sommaren 2015 redan i höst.

3 Anställa vikarier tidigare

4 Överväga tre semesterperioder för att minska vikariebehovet (efter akutens modell)

Chefläkare Christer Andersson. Universitetssjukhuset.
Chefläkare Christer Andersson. Universitetssjukhuset.
Medicinlinjen

Avdelningar som sorterar under medicinlinjen är: njurmedicin, reumatologen, endokrinmedicinska kliniken, mag-tarmkliniken, MAVA = medicins akutvårdavdelning, MOA = medicinska observationsavdelningen, hematologen, geriatriken, kardiologen och lungmedicin.

Redan i början av sommaren stod det klart att framför allt medicinlinjens vårdplatser inte skulle räcka till. Chefläkare Christer Andersson beordrade att tio nya platser skulle reserveras på andra kliniker, två vardera på fem kliniker. Så fick det bli hela semesterperioden. Trots denna åtgärd hade medicinlinjens kliniker i snitt åtta överbeläggningar per dygn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!