Oro bland östgötska brandmän efter EU-beslutet

Efter kritik från EU införs det i oktober nya regler för dygnsvila, någonting som oroar brandmännen i Östergötland.

"Det är väldigt, väldigt schemaändrande", säger brandmannen Mathias Lagerman, som på bilden bekämpar en skogsbrand nära Grebo i maj förra året.
Det nya kravet från EU angående arbetstiderna för t.ex. brandmän skapade protester i bland annat Stockholm.

"Det är väldigt, väldigt schemaändrande", säger brandmannen Mathias Lagerman, som på bilden bekämpar en skogsbrand nära Grebo i maj förra året. Det nya kravet från EU angående arbetstiderna för t.ex. brandmän skapade protester i bland annat Stockholm.

Foto: Frida Glenning Ströberg, Henrik Montgomery/TT,

Linköping2023-04-17 05:00

– Som det är i dagsläget så bör alla vara oroliga över det civila försvaret, inte bara för arbetstiderna, säger brandmannen Mathias Lagerman.

Det var förra året som EU-kommissionen framförde kritik mot att kollektivavtal som gäller för kommunal- och regionsanställda inte lever upp till minimikraven i EU:s arbetsdirektiv. Detta ledde till att ändringar gjordes i kollektivavtalen så att de inte strider mot EU:s arbetsdirektiv, med start i oktober i år.

Detta beslut har blivit mycket kontroversiellt bland brandmän, då det innebär att de inte längre får jobba dygnslånga pass. Nu måste brandmän få 11 timmars vila varje dygn, vilket innebär att man jobbar fler dagar i månaden. Många brandmän jobbar idag dygnspass så att de sedan kan vara lediga under en längre period. 

I Stockholm demonstrerade hundratals brandmän under tisdagen. 

undefined
Brandmän protesterade i Stockholm i tisdags mot nya arbetstidsregler.

Även en namninsamling har startats där man kräver att det ska finnas ett undantag för räddningstjänsten i EU-direktivet. Hittills har ungefär 3 000 av landets runt 5 000 heltidsbrandmän skrivit under.

Mathias Lagerman jobbar som brandman på Räddningstjänsten Östra Götaland och har gjort det i 17 år. Han menar att brandmän har en så låg personalkvot att man måste jobba dygn och slå ihop pass för att få det att fungera.

– Räddningstjänsten i hela Sverige är uppbyggt på ett system där man jobbar dygn och där man har anpassat sitt liv efter det. Det skulle ju förstöra otroligt mycket, inte bara för familjelivet men för själva arbetet i sig, säger han.

undefined
"Det är väldigt, väldigt schemaändrande", säger brandmannen Mathias Lagerman, som på bilden bekämpar en skogsbrand nära Grebo i maj förra året. Det nya kravet från EU angående arbetstiderna för t.ex. brandmän skapade protester i bland annat Stockholm.

Vad kommer hända i oktober ifall direktivet träder i kraft?

– Vi har så många duktiga och kreativa medarbetare på räddningstjänsten. Jobbar man som utryckande brandman, då är man kreativ och lösningsorienterad. Det finns jättemånga som har egna företag som de kan leva på. Så de kommer ju självklart välja det, säger Lagerman som är stationerad i Linköping.

– Sen finns det ju de som kommer att prova och när det inte fungerar så gör man någonting annat istället. Jag tror inte att räddningstjänsten i Sverige kommer att gå runt, tillägger han.

undefined
De nya arbetstidsreglerna innebär att brandmän inte längre får jobba dygnspass, någonting som förstör familjelivet, enligt brandmannen Mathias Lagerman.

Tror du att det går att slopa direktivet?

– Det hoppas man ju i och med att det finns undantag på andra ställen i Europa. Om alla vill det här, att rädda räddningstjänstens arbetstider, så är jag övertygad om att vi kan få fram ett kollektivavtal.

Per Nisser, verksamhetschef på Räddningstjänsten Östra Götaland skriver i ett mejl att det råder oklarhet angående direktivet från EU, då man inte helt är i hamn med centrala förhandlingar och det gör både arbetstagare och arbetsgivare osäkra, vilket ger upphov till oro. 

Han nämner att EU-direktivet kom till för nästan 20 år sedan, men att man inom räddningstjänsten haft ett kollektivavtal som man varit nöjd med och ansett uppfylla arbetstidsregleringarna. Men EU har inte varit helt nöjda med den lösningen och kräver nu att man anpassar sig till direktivet.

undefined
Per Nisser är verksamhetschef på Räddningstjänsten Östra Götaland. Han märker av en oro bland personalen.

"Vi märker av en oro bland den utryckande personalen som undrar över hur denna anpassning kommer påverka dem. Även vi som arbetsgivare har en del frågor och kan kanske inte helt överblicka hur framtiden ser ut", skriver han.

Han tillägger att de förstår att personalen upplever oro, men att allting inte är färdigförhandlat mellan de centrala parterna ännu.

"Vi vill ju förstås inte att personalen ska sluta, vi hoppas på att det ska gå att hitta positiva lösningar även om förutsättningarna nu ändras.", skriver han.

Vilka är RTÖG?

RTÖG, Räddningstjänsten Östra Götaland, är ett förbund som bildades 2010. I förbundet ingår Linköping, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg.

På RTÖG finns det cirka 450 medarbetare fördelade på fyra heltidsstationer, 12 deltidsstationer, fyra räddningsvärn och två utbildningsanläggningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!