Regnbågs-P, som hålls under vecka 17 på LiU, kommer att vara späckad. Invigning med hissning av pride-flaggan, föreläsningar, workshops, quiz, en parad från universitetet till Kårhuset Kollektivet i centrum och cykel-pimpning.
– Det kommer bli hur bra som helst, säger grundaren och projektledaren Axel Orre.
Axel har i ett år varit ordförande för utrikespolitiska föreningen på LiU, UF. Föreningen blev en språngbräda för Regnbågs-P, inte att förväxla med Regnbågsveckan som anordnas av RFSL.
– Som privatperson är det svårt att dra ihop saker men med föreningen i ryggen fick jag en chans att göra skillnad, säger han.
Sedan dess har GEN!US, en studentförening som jobbar med genusfrågor, hoppat på tåget. Även kårerna StuFF, LinTek och Consensus är med i projektet. Det är första gången någonting liknande har anordnats på universitetet.
– Hur kan LiU, som är en stor och framåtsträvande skola, inte ha en vecka som handlar om allas rätt till sin sexualitet? Vi har karriärveckor så att det bara sprutar ur öronen men inte någon vecka tillägnad hbtq+-frågor. Det tyckte jag var synd, så då ändrade jag på det, säger Axel.
Pluset i hbtq+ står för alla sexuella läggningar utöver homo- bi- trans och queer.
– Min vision är inte att lyfta de med en viss sexuell läggning utan att lyfta alla, oavsett sexuell läggning. Det handlar om "Var-dig-själv-sexualitet".
Axel studerar ekonomi och är inne på sitt andra år. Han valde att engagera sig i hbtq+-frågor främst på grund av att han såg bristen på universitetet, men har sedan dess insett ännu mer hur viktigt det är.
– Jag var på en studentklubb för ett tag sedan, där träffade jag en kompis som var jätteledsen för att hon och hennes flickvän hade blivit verbalt påhoppade i kön. En grupp personer hade sagt att det var äckligt och vidrigt att de var med varandra. Jag förstår inte hur sånt kan hända. Det fick mig att lägga i en högre växel, att vilja lägga all min tid på det här.
Axel tycker att universitetet ska vara en plats för tankar och idéer, öppenhet och frihet. Men han ser segregering, dömande och inskränkthet.
– Där jag kommer ifrån så fick man skit om man var annorlunda. Men alla är annorlunda.
Studentföreningen GEN!US arbetar med att skapa ett mer inkluderande studentliv.
– Problemet ligger inte i specifika saker utan i hur vi tänker och att vi lever i ett samhälle som är baserat på två kön, säger Axel.
När endast heterosexuella relationer syns i studentkulturen kan det skapa en problematisk enformighet.
– Gyckel och sittningar är roliga och viktiga i studentlivet, men de kan vara inriktade på två kön och man utgår från att folk är straight. Vi måste tänka efter, vill vi ha det så här?
Planen är att Regnbågs-P ska bli ett återkommande evenemang. Under veckan kommer UF att fokusera på utrikespolitik i koppling till Hbtq+-frågor, GEN!IUS ska arbeta med situationen i samhället och kårerna fokuserar på hur universitetet jobbar med hbtq+ och hur det ser ut på campus.
– Det var mitt initiativ men jag är inte ensam. Många drivna människor är en del av det här, säger Axel.
Tisdag 25 april invigs allt på Blå havet på campus, och alla är välkomna. Målet är att antalet deltagare ska bli tresiffrigt.
– Det kan bli så att vi bara är tio personer på tisdag. Men då är det tio fler än tidigare år. Det här är ett steg i rätt riktning, om det är ett knattesteg eller jättehopp återstår att se, säger Axel Orre.