– Sunt förnuft är en annan benämning på det, säger han.
Arbetsmiljöfrågor handlar ofta om ganska självklara saker: belysning, ventilation och rätt sittställning. Den psykiska arbetsmiljön kan vara svårare att prata om.
– Det är ofta där skon klämmer, säger Johan Hjälm. Folk måste vara villiga att berätta om problemen för att de ska kunna lösas – men ibland kanske de inte ens är medvetna om att de HAR problem.
På Johans arbetsplats är de fysiska arbetsmiljöproblemen inte så stora. Däremot har några blivit sjukskrivna för utbrändhet. Tjänstemobil och möjlighet att jobba hemifrån ökar möjligheten att delta i möten och vara tillgänglig även vid ledigheter eller när barnen är sjuka.
Allt fler tjänstemän avtalar bort sin övertid. De får alltså inte ersättning när de jobbar över, utan kommer i stället överens om att de får en extra semestervecka eller högre lön.
Då kan det lätt bli lite extrajobb hela tiden utan att man noterar det och många glömmer att det finns gränser för hur många timmar man får jobba, trots den bortförhandlade övertidsersättningen.
– Många tycker att de är lojala med arbetsgivaren när de jobbar jämt, säger Johan Hjälm, det hjälper inte ens att arbetsgivaren säger till dem att INTE göra det.
De informella kraven och inte minst de egna kraven kanske blir det stora problemet.
– Det är absolut min åsikt, säger Johan Hjälm.