"Det handlar om enorma belopp"

Med flera stora beställningar från svenska staten så har Saab en stark position i dag. Det konstaterade försvarsminister Peter Hultqvist (S) när han besökte Östergötland på måndagen.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2018-08-20 18:30

Peter Hultqvist var på Saab för att träffa 20-tal fackliga företrädare och han fick även en rundvisning i produktionen. Saab-ledningen gick nyligen ut med att man är på väg in i en produktionsfas och kommer att behöva något färre ingenjörer i framtiden.

– Men på produktionssidan behöver företaget växla upp. Vi är runt 850 medlemmar och vi behöver vara uppåt 200 till, anser Lars Sonestedt, verkstadsklubbens vice ordförande.

Vi fick inte vara med under mötet och rundvandringen. Lars Sonestedt berättar att diskussionen handlade om bland annat anställningstrygghet.

– Vi vill ha kontinuitet här på verkstäderna så att vi får fortsätta att ligga i framkant med det vi sysslar med, att bygga ett av världens bästa flygplan. Det krävs politiska beslut för att vi ska kunna hålla på med det här, säger Lars Sonestedt.

Peter Hultqvist går till anfall mot Moderaternas förslag om inträdesjobb och lägre löner för unga och nyanlända.

– Vi tycker att lönerna ska sättas av arbetsmarknadsparterna, inte av riksdagen. De ska in på arbetsmarknaden men de ska ha en skälig lön, säger Hultqvist.

Vad har Saab för ställning gentemot staten?

– En mycket stark position och en nära relation till staten. Vi har beställningar på Jas 39 Gripen som sträcker sig till 2040. Och vi har också beställt två nya ubåtar som ska levereras under 2020-talet. Det handlar om enorma belopp, svarar Hultqvist.

Nyligen har regeringen beslutat om att genomdriva affären med att köpa in det amerikanska luftvärnssystemet Patriot som försvar mot missilattacker. Det ska stationeras på Gotland. Men systemet har kritiserats för att vara föråldrat.

Hur motiverar du Patriot-affären?

– Systemet är utvärderat av Försvarsmakten enligt alla konstens regler och rekommenderat i förhållande till de andra systemen på marknaden. Flera andra har det, bland annat Tyskland. Polen är på väg att köpa systemet. Patriot har ju också möjlighet att försvara mot ballistiska missiler. Och det var väl det system vi kunde få som har den kapaciteten, så tidigt som möjligt. Det finns lobbyister som sprider uppgifter om systemet, andra företag och andra intressen, svarar Peter Hultqvist.

Regeringen har sedan i höstas en överenskommelse med Moderaterna och Centerpartiet om ytterligare åtgärder för att öka den operativa förmågan i krigsförbanden och säkerställa den samlade förmågan i totalförsvaret.

Vad tror du om ett Natomedlemskap?

– Nej, vi ska ha samarbeten med andra länder, men inte ett Natomedlemskap, säger Peter Hultqvist.

Efter mötet på Saab åkte Peter Hultqvist vidare till Åtvidaberg och höll ett kort tal om bland annat rättvis fördelning. Därefter åkte han till kommunens äldreboende Björkbacken, och sedan tillbaka till Linköping och

helikopterflottiljen på Malmen.

– Besättningarna har utfört ett fint arbete mot sommarens skogsbränder. Jag vill höra deras synpunkter och framföra ett tack för deras insatser.

Vad behöver Sverige i sin beredskap mot bränderna?

– Vi behöver först göra en ordentlig utredning. Sedan genomtänkta beslut, resurser, dimensionering, personal och internationella samarbetet. Vi behöver en robustare organisation. Allt kan göras bättre.

Och vad betyder det för Malmen?

– Vem som behöver större resurser vill jag inte gå in på.

Behöver Sverige egna vattenbombningsplan?

– Det viktiga är tillgången, inte om de kommer från ett annat land. Det får utredningen visa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!